biden va demander au congres us d approuver une vente d armes de 1 milliard a taiwan selon la presse

El vermell s'ha imposat aquest dimecres als mercats de la regió Àsia-Pacífic, seguint les caigudes registrades per Wall Street, però també després que Taiwan hagi patit un terratrèmol de 7,4 graus de magnitud, el més potent en gairebé 25 anys, deixant almenys 4 morts i 57 ferits.

L'índex Hang Seng de Hong Kong ha baixat un 1,3% després de pujar més del 2% a la sessió anterior. Per part seva, el CSI 300 de la Xina ha perdut un 0,29%, fins i tot després de conèixer les dades de l'activitat del sector serveis, que es va expandir al seu ritme més ràpid des del desembre.

En concret, l'índex de gerents de compres de serveis Caixin va pujar a 52,7 al març, enfront dels 52,5 al febrer, xifra que suposa el quinzè mes consecutiu d'expansió per al sector. Segons l'informe, ha estat gràcies a l'augment de nous negocis al sector, de manera que "les millores en les condicions subjacents de la demanda i els esforços de desenvolupament empresarial van ajudar a impulsar l'augment de noves feines".

Al Japó, el Nikkei 225 ha caigut un 0,97% i ha acabat als 39.451,85 punts, i el Topix també ha tancat en vermell, al seu cas un 0,29% a baix i als 2.706,51 punts. Igual que el Kospi de Corea del Sud, que s'ha deixat un 1,68% i ha acabat als 2.706,97 punts, mentre que el Kosdaq de petita capitalització ha retrocedit un 1,30% fins als 879,96.

A Austràlia, l'S&P/ASX 200 ha perdut un 1,3% fins als 7.785,4 punts, i ha ampliat les caigudes de la sessió anterior. I a Taiwan, l'índex ponderat de la borsa taiwanesa ha caigut un 0,63%. Ho ha fet després del terratrèmol que ha patit l'illa, el més potent de l'últim quart de segle, segons han confirmat les autoritats.

El sisme, que ha sacsejat Taiwan a primera hora del matí, en plena hora punta (al voltant de les 8.00 hores), ha fet malbé diversos edificis, provocant lliscaments de terra i també la mort d'almenys quatre persones al comtat de Hualien, l'epicentre del terratrèmol, mentre que més de mig centenar de persones han resultat ferides.

El pànic inicial s'ha esvaït ràpidament, i és que Taiwan es veu sacsejada regularment per tremolors i es prepara amb simulacres i avisos a través dels mitjans públics i els telèfons mòbils. Les autoritats esperaven que el terratrèmol només fos de magnitud 4, i per això no han enviat alertes. D'aquí els temors inicials dels ciutadans, que malgrat estar acostumats a les sacsejades no se n'esperaven una que fos tan forta.

El sisme d'aquest dimecres s'ha produït a uns 18 quilòmetres al sud-sud-oest de Hualien i a uns 35 quilòmetres de profunditat. Ha comptat amb múltiples rèpliques, fins al punt que el Servei Geològic dels Estats Units (USGS, per les sigles en anglès) n'ha informat d'una de magnitud de 6,5 que s'ha produït a 11,8 quilòmetres de profunditat. Els terratrèmols menys profunds tendeixen a causar més danys a la superfície.

El tremolor, que s'ha deixat notar també a la Xina (Xina i Taiwan són a uns 160 quilòmetres de distància), ha provocat les autoritats de Taiwan, el Japó i les Filipines emetessin una alerta per tsunami, que posteriorment ha estat retirada.

Cal recordar que Taiwan es troba al llarg de l'Anell de Foc del Pacífic, la línia de falles sísmiques que envolta l'Oceà Pacífic i on ocorren la majoria dels terratrèmols del món. De fet, el pitjor terratrèmol ocorregut al país els últims anys es va produir el 21 de setembre del 1999, amb una magnitud de 7,7 graus. Aquesta tremolor va causar 2.400 morts, en va ferir unes 100.000 i va destruir milers d'edificis a l'illa.

Noticias relacionadas

contador