berkeley energia
Berkeley Energía

Berkeley Energia, Grup San José i la constructora OHL celebren en borsa els resultats de les Eleccions Autonòmiques i Municipals. Els títols de les tres companyies pugen amb força en l'arrencada de la sessió després d'una cita electoral en què el PSOE de Pedro Sánchez s'ha imposat en deu de les dotze autonomies. L'excepció que entela el seu resultat és Madrid on una aliança entre PP, Ciutadans i Vox donarà la majoria absoluta a la candidata popular Isabel Díaz Ayuso.

  • 0,22€
  • 3,26%
  • 4,03€
  • -1,23%
  • 0,31€
  • -1,87%

Berkeley és la companyia que més puja, amb un 26% a mig matí d'aquest dilluns, fins als 0,26 euros per acció. El seu projecte per posar en marxa una mina d'urani a Salamanca està encallat en tràmits i tribunals. L'últim moviment ha estat una sol·licitud al Tribunal Suprem perquè suspengui els nomenaments del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) perquè un dels membres designats és un activista ecologista que s'ha manifestat en contra del seu projecte.

El projecte de Berkeley va rebre l'aprovació preliminar el 2013, durant la legislatura del govern anterior, però encara necessita l'autorització final: la del CSN en primer lloc i la de l'Executiu en última instància. Per tant, si el CSN s'oposa, el govern serà incapaç de donar llum verda a Berkeley.

Les constructores, mentrestant, registren una alça de més d'un 5% i un 6% al Mercat Continu, respectivament, esperonades per l'expectativa positiva que un nou govern popular els afavoreixi en els seus projectes a Madrid. En el cas concret de Grup San José, el canvi de mans a l'Ajuntament de Madrid serà el recolzament final al desenvolupament de Madrid Nord Nou, conegut com Operació Chamartín, congelat durant l'última setmana pel 'no' del PSOE a falta d'un informe de la comunitat autònoma perquè l'Ajuntament ho aprovés definitivament. Grup San José compta amb una participació del 24% en Distrito Castellana Norte, la societat promotora del projecte que controla BBVA.

BORSES EUROPEES, L'ALÇA

Les borses europees reaccionen amb alces (IBEX: +1%; CAC: +0,5%; DAX: +0,5%) al resultat de les eleccions europees. Finalment, els partits europeistes seguiran decidint el futur de la Unió Europea (UE), encara que els liberals i els Verds seran ara claus després de perdre la majoria la coalició formada pel Partit Popular Europeu i els socialistes.

"La influència dels grups euroescèptics seguirà sent limitada, amb un suport d'aproximadament el 23% (enfront del 20,6% previ). La pèrdua de suport als socialdemòcrates i conservadors, que han perdut la majoria absoluta per primera vegada des de 1979, es veu àmpliament compensat per l'augment del suport als Verds i als Liberals, cosa que significa que el sentiment general al Parlament seguirà sent favorable a la UE", assenyalen els experts de Danske Bank.

A nivell nacional, els experts subratllen que, tot i que el PSOE ha guanyat les eleccions autonòmiques i municipals, el PP ha 'salvat els mobles' fonamentalment perquè ha guanyat a Madrid i perquè podrà governar fins a 22 municipis amb el suport de Ciutadans i Vox. També es destaca el que es considera un desastre de Pablo Iglesias, i es precisa que aquest resultat li posa les coses molt complicades per fer exigències a Pedro Sánchez de cara a formar govern.

Noticias relacionadas

contador