Espana_PIB

Els analistes de Barclays consideren que la política del Govern que sortirà de les urnes diumenge que ve determinarà les perspectives de creixement de l'economia espanyola, i la seva opinió no difereix gaire de la de JP Morgan o Royal Bank of Scotland.

Aquest dilluns Podem va publicar un vídeo amb el títol «Avui (dilluns) debaten Rajoy i Sánchez, però aquest és #ElVerdaderoDebate», en el qual Pablo Iglesias reptava JP Morgan i RBS a un debat a tres sobre el programa polític que volen per a Espanya. El vídeo es produïa en resposta a les declaracions que van fer executius de totes dues entitats el 13 d'octubre al diari El Mundo en un reportatge en què apostaven per coalicions entre el PP i Ciutadans o entre el PSOE i Ciutadans com les millors opcions per a l'economia espanyola i deixaven Podem fora de les combinacions.

Una cosa similar, tot i que de manera menys explícita, fan aquest dimarts els analistes de Barclays, encara que basant-se en els resultats de les enquestes. «Les aliances més possibles són amb el partit de centre Ciutadans, que podria donar suport tant al PP com al PSOE. Creiem que una aliança PP-Ciutadans o PSOE-Ciutadans seria positiva per al mercat si fos capaç d'arribar a la majoria absoluta».

En la mateixa anàlisi, expliquen que una aliança «PP-Ciutadans sembla més probable», tenint en compte els últims sondejos. «Una aliança PSOE-Ciutadans-Podem, seguint l'exemple d'alguns municipis, podria arribar als 176 diputats, però creiem que és poc probable».

UNA LEGISLATURA CLAU

A Barclays consideren que «la política del proper Govern podria determinar si les perspectives de creixement d'Espanya s'apropen a Irlanda o es queden més a prop dels seus veïns del sud». A més, aquests experts adverteixen que, sense majoria absoluta possible al Parlament, segons les enquestes, «no queda clar si el proper executiu tindrà prou suports parlamentaris per dur a terme les reformes pendents i la consolidació fiscal».

En els últims quatre anys, recorda el banc britànic, «Espanya ha experimentat canvis estructurals considerables». Així doncs, creuen que ara els bancs són més forts, les empreses més competitives i el mercat es troba en mode de recuperació. «Tots volen una perspectiva més brillant.»

També hi ajuden la política monetària expansiva del Banc Central Europeu (BCE), afegeixen, el petroli barat i un euro més feble.

CRÍTICA A RAJOY?

Malgrat que reconeixen els progressos des del 2012, «hi ha deficiències que creen incertesa pel que fa a les perspectives de creixement a mitjà termini d'Espanya i la sostenibilitat del deute públic i estranger», alerten els analistes de Barclays.

En l'informe asseguren que «un mercat de treball dual, la baixa productivitat i una de les taxes d’atur de llarg termini més elevades dels països de la zona euro requereixen una acció política». Així mateix, «també creiem que, per a la solvència fiscal i externa, és essencial que es produeixin augments addicionals de la productivitat i el creixement».

A més, recorden que «és probable que el deute públic arribi a gairebé el 100% sobre el PIB durant aquest any». També tenen presents els pressupostos generals elaborats pel PP i els objectius de dèficit consensuats amb Brussel·les. «Creiem que el proper Govern haurà de presentar un pressupost complementari per aconseguir el superàvit primari exigit per estabilitzar el deute públic en relació amb el PIB».

contador