ep archivo   el director de analisis de bankinter ramon forcada
EUROPA PRESS - Archivo

Bankinter ha publicat aquest dijous el seu informe d'Estratègia d'Inversió per al quart trimestre de l'any. El banc reconeix que el mercat "s'haurà d'acabar de trencar abans de començar a recompondre's".

"Només quan la inflació es remeti i els bancs centrals rebaixin la seva agressivitat, insinuant quan podrien tornar a baixar tipus, millorarà la situació. Només llavors, i sempre que les estimacions macro i de resultats empresarials hagin deixat de revisar-se a pitjor", afirma l'equip d'anàlisi de l'entitat dirigida per Ramon Forcada.

Segons aquest, mentre això no passi, els rebots que es puguin donar a les borses "seran inconsistents i desconfiables".

En un context "tan complex", el banc identifica el període del desembre del 2022 al febrer del 2023 com el més probable, "i no abans", perquè la situació toqui fons en termes d'expectatives. "A continuació el mercat s'estabilitzarà i començarà a millorar, però s'haurà d'acabar de trencar abans de recompondre's", remarca.

QUÈ FER?

Mentre la situació toca fons definitivament, Bankinter indica que qualsevol nivell d'entrada inferior als 3.700 punts de l'S&P500 implica "un risc d'error assumible, i és reduït en el rang de 3.500-3.300, sempre amb perspectiva 2023/2024".

El banc identifica el període de desembre de 2022 a febrer de 2023 com el més probable perquè la situació toqui fons

El banc explica que és impossible vendre a màxims i comprar a mínims, per la qual cosa el més raonable, segons la seva opinió, és "reposicionar-se progressivament" mentre el procés d'ajust encara el seu probable final per poder beneficiar-se de preus atractius amb una perspectiva de 12-24 mesos.

Bankinter pren l'S&P com a referència base perquè considera que a Europa encara no s'ha fet l'"ineludible" revisió a la baixa d'estimacions empresarials i que, per això, les valoracions resulten "impreses i exagerades".

LA MILLORA DEL CICLE ECONÒMIC VINDRÀ DESPRÉS

Bankinter creu que la millora econòmica vindrà després de l'estabilització de les borses, atès que sempre s'avancen al voltant de tres o sis mesos.

"Per ara, i encara durant un temps (2 mesos, fins a finals de novembre, per exemple) les expectatives sobre el cicle econòmic global continuaran revisant-se a la baixa en termes de creixement i ocupació, mentre que a l'alça pel que fa a inflació i tipus d'interès. És a dir, deteriorament macroeconòmic. Aquesta inèrcia ja és inevitable", comenta.

Com que aquesta inèrcia de revisions a la baixa continua viva, la fiabilitat de les estimacions encara és reduïda, afirma el banc.

"Fins i tot els mateixos consellers de la Fed van admetre després de la reunió del setembre que les seves pròpies estimacions macroeconòmiques estan subjectes a un màxim nivell d'incertesa, de manera que són poc fiables. I si alguna cosa detesta el mercat és la incertesa, la manca d'informació fiable", assenyala.

CONVIURE DURANT ANYS AMB LA GUERRA

Sobre la guerra a Ucraïna, des de l'entitat reconeixen que és un factor desestabilitzador amb què el mercat haurà de conviure durant anys.

Les conseqüències del conflicte són “enormes”, asseveren. "Força la desaparició de la globalització, per adoptar la regionalització del comerç i la producció. La regionalització és més cara (o menys barata) que la globalització. També limita la disponibilitat de les matèries primeres i obre reptes geoestratègics de gran abast: el desenllaç a Ucraïna condiciona el de Taiwan, en el futur, i precipita les disputes territorials a l'Àrtic, que és el gran dipòsit de matèries primeres del planeta, sobretot gas, amb tot això en joc, la probabilitat que aquest assumpte es tanqui a curt termini i deixi de pressionar la inflació és reduïda".

SOROLL ADDICIONAL

Al llarg del quart trimestre d'aquest any el mercat rebrà soroll de fons addicional en forma d'eleccions nord-americanes de mig mandat o Mid Term Elections el 8 de novembre i arran de l'impacte inevitable que rebran els preus immobiliaris a tot el món com a conseqüència de les pujades de tipus i l'erosió de les rendes reals per l'elevada inflació.

De fet, Bankinter anticipa que, després de dos anys excel·lents, els preus del residencial "retrocediran en major o menor mesura" a les principals economies, i els Estats Units potser seran una de les comptades excepcions. "Però Espanya no en serà una, on estimem que els preus retrocediran -3% el 2023 i -2% el 2024. No serà un ajust sever, però sí un canvi de tendència que convé tenir molt present", conclou l'informe.

Noticias relacionadas

contador