ep la organizacion mundial del turismo premia a climatetrade
OMT

El canvi climàtic ja és aquí i les seves conseqüències són evidents. Hi ha marxa enrere? Segons diversos estudis, la humanitat es troba en un codi vermell al qual és molt difícil canviar el rumb, però des de tots els sectors pot posar-se un granet de sorra per intentar mitigar el seu impacte. També des del de la inversió. Per a això, bancs, gestores i clients han de treballar conjuntament.

Perquè els bancs i els gestors d'actius compleixin els seus compromisos i en alinear les seves carteres amb els objectius climàtics globals, "han de treballar estretament amb els seus clients i comprometre's amb les empreses en què inverteixen, respectivament, per recolzar la seva transició, i la transició de l'economia real, i no només centrar-se en aquelles que ja són baixes en carboni". És una de les conclusions que es desprenen d'un informe elaborat pel responsable d'Investigació sobre ESG i Inversió Sostenible, Roland Rott, i l'analista ESG de la Française Stephanie Lipman.

Consideren que el punt crític per destacar és que l'objectiu ha de ser la reducció de les emissions al món real i no només la disminució de les emissions de la cartera finançada, "cosa que pot aconseguir fàcilment mitjançant la gestió de la cartera i la desinversió".

Per als bancs, això significa productes i serveis financers ecològics a mida per donar suport a la transició dels clients a les noves tecnologies, models de negoci i estils de vida. Això significarà coses diferents per a cada banc, depenent de la composició de la seva base de clients. A tall d'exemple, els préstecs a empreses, tant el finançament basada en activitats per a projectes específics orientats a la sostenibilitat mediambiental com els préstecs basats en indicadors clau de comportament que vinculen el tipus d'interès a objectius mediambientals específics per motivar el progrés durant un període de temps determinat.

També, en la banca comercial, hipoteques verdes que ofereixin tipus preferents per als habitatges que compleixin uns requisits mínims d'eficiència energètica, o línies de crèdit, perquè les pimes actualitzin les seves flotes de vehicles amb models elèctrics. Quant als serveis d'assessorament en matèria d'ESG, recomanen treballar amb els clients corporatius per desenvolupar un full de ruta de transició amb objectius i terminis clars i mesurables, i ajudar-los a accedir i aconseguir el capital per complir-los mitjançant, per exemple, l'estructuració del deute i el capital, i més òbviament l'emissió de bons verds o vinculats a la sostenibilitat.

"És possible que aquests productes i serveis, i els actius i ingressos resultants, no encaixin bé en el rígid marc de la taxonomia en la seva forma actual, ni es reflecteixin adequadament en una ràtio d'actius verds, però això no els fa menys importants", destaquen.

LA BANCA SOSTENIBLE SERÀ UNA MICA HABITUAL

Al final, més enllà de la proposta d'un client específic, en avaluar els esforços de transició d'un banc, els experts assenyalen que el que busquem són proves que aquestes consideracions estan estimulant la innovació i es tradueixen en una nova forma de fer negocis. "La banca sostenible es convertirà en una cosa habitual". Evidentment, afegeixen que els gestors d'actius i els inversors que inverteixen en instruments de mercat públic no tenen la mateixa capacitat que els bancs per estipular les condicions d'ús i captació de capital, cosa que significa que, a nivell de cada empresa, cal centrar-se en l'assignació de capital i el compromís amb les empreses participades.

Els gestors i els inversors tenen un paper fonamental en l'assignació de capital en l'economia i, per tant, tenen l'oportunitat de considerar des del principi, independentment de la seva mida, el finançament de la transició en el desenvolupament del producte, expliquen.

A la pràctica, això implica un enfocament d'inversió necessàriament orientat al futur. Les estratègies orientades a la transició han de tenir en compte la trajectòria futura d'una empresa o participació determinada, és a dir, el seu potencial per "fer-se ecologista" i reduir la seva pròpia petjada de carboni, o per proporcionar els mitjans perquè altres ho facin. El més important és que donin prioritat a aquesta progressió per sobre d'una puntuació o qualificació ESG puntual.

Més enllà de l'assignació de capital, opinen que els gestors i inversors s'han de comprometre amb les empreses en què inverteixen, tant col·lectivament com individualment, i exercir el dret de vot en qüestions relacionades amb el clima. Encara que els mètodes són diferents, l'objectiu subjacent és el mateix: donar suport i fomentar els esforços d'adaptació i mitigació del canvi climàtic en tots els sectors i geografies.

contador