ep archivo   produccion de baterias en teixi china
BMW - Archivo

El Banc Mundial ha projectat aquest divendres que el creixement de la Xina serà del 5,2% el 2023, abans de desaccelerar-se al 4,5% el 2024, una previsió que ja va avançar al mes d'octubre.

"La perspectiva es veu entelada per la debilitat persistent en el sector immobiliari i la demanda global persistentment feble a curt termini, així com per limitacions estructurals al creixement, incloent-hi nivells elevats de deute, envelliment de la població i un creixement de la productivitat més lent que al passat", ha explicat l'organisme internacional en un comunicat.

El Banc Mundial ha afegit que l'activitat econòmica a la Xina ha augmentat el 2023, impulsada per una demanda més gran de serveis, inversió manufacturera resistent i estímuls en infraestructura pública.

Tot i això, l'acompliment econòmic ha estat marcat per la volatilitat, pressions deflacionàries contínues i una confiança del consumidor encara feble. Aquests factors indiquen que la recuperació continua sent fràgil, segons ha destacat el darrer informe econòmic sobre el gegant asiàtic publicat per la institució.

"Mentre les polítiques macroeconòmiques alleugen la recuperació a curt termini", ha assenyalat Mara Warwick, directora del Banc Mundial per a la Xina, Mongòlia i Corea, "les reformes estructurals complementàries per impulsar la confiança i revifar l'impuls de creixement, com millorar el marc de resolució de deutes de la Xina i enfortir l'entorn propici per a les empreses privades serien importants”.

Pel Banc Mundial, el panorama econòmic enfronta riscos significatius. La disminució del sector immobiliari es pot estendre més enllà de les expectatives inicials, afectant el sentiment i la despesa del consumidor. Això, alhora, podria posar pressió sobre proveïdors, creditors, ingressos governamentals locals i portar a una disminució de la inversió pública. A més, l'economia és vulnerable a una demanda global més suau i tensions geoecòmiques augmentades. El canvi climàtic i la freqüència creixent d'esdeveniments climàtics extrems també representen un risc a la baixa.

L'informe també proporciona perspectives sobre el canvi estructural a la demanda de la Xina i els desafiaments a mitjà termini. "Hi ha hagut una redistribució substancial de la inversió, passant del sector immobiliari a la manufactura, on els rendiments són més alts", ha explicat Elitza Mileva, economista principal del Banc Mundial per a la Xina.

"Un mercat just i competitiu i un entorn regulatori predictible asseguraran que el capital flueixi cap a les empreses i sectors més productius", ha conclòs Mileva.

contador