un employe de banque compte les billets en renminbi rmb ou yuan de la chine a cote des billets en dollars americains dans une kasikornbank a bangkok 20230309094815

Les borses de la regió Àsia-Pacífic han acabat en verd aquest dilluns, ignorant la crisi del gegant immobiliari xinès Evergrande. Fins i tot el Hang Seng de Hong Kong ha aconseguit tancar en positiu, però el CSI 300 de la Xina ha acabat en vermell.

Evergrande ha copat aquest dilluns tots els titulars després que el Tribunal Superior de Hong Kong hagi ordenat la seva liquidació en no haver aconseguit la companyia presentar una proposta per reestructurar el seu deute, que puja a 2,39 bilions de iuans (333.000 milions de dòlars), als creditors.

Els títols del promotor immobiliari s'han arribat a desplomar més d'un 20%, i també han caigut les d'Evergrande New Energy Vehicle (-18%) i les d'Evergrande Property Services Group Limited (-2,5%) abans que el grup decidís suspendre la negociació de les seves accions.

L'índex Hang Seng de Hong Kong ha aconseguit mantenir el verd i ha pujat un 0,87%, tot i que ha retallat els guanys que registrava. Tot i això, l'índex CSI 300 de la Xina s'ha deixat un 0,54% impulsat per les pèrdues a Shenzhen.

Ha passat to això malgrat que la Xina ha imposat restriccions a les vendes en curt. A partir d'aquest dilluns, els inversors que comprin accions no les podran prestar per a vendes en curt dins un període de bloqueig acordat, segons han anunciat aquest diumenge les borses de Shenzhen i Shanghai. Aquesta mesura s'ha aprovat en un intent de frenar les vendes massives d'accions, alimentades per la incertesa sobre les perspectives de creixement econòmic de la Xina.

El Nikkei 225 del Japó s'ha recuperat de les pèrdues de divendres i ha pujat un 0,77%, i ha acabat el dia als 36.026,94 punts, mentre que el Topix ha guanyat un 1,27% i ha tancat als 2.529,48 punts.

A Austràlia, l'S&P/ASX 200 ha avançat un 0,3% fins als 7.578,4 punts, estenent els seus guanys per sisè dia consecutiu. El Kospi de Corea del Sud ha acabat aquest dilluns amb una alça del 0,89% i de 2.500,65 punts, però el Kosdaq de petita capitalització s'ha deixat un 2,16%, i ha acabat als 819,14.

Al pla macroeconòmic, cal destacar que aquest dilluns el banc central de Singapur ha deixat la política monetària sense canvis, tal com s'esperava. En què ha estat la seva primera reunió del 2024, l'Autoritat Monetària de Singapur (MAS, per les sigles en anglès) ha anunciat que mantindrà la seva banda de política canviària coneguda com a tipus de canvi efectiu nominal del dòlar de Singapur o S$NEER.

"El MAS seguirà de prop l'evolució econòmica global i interna i estarà atent als riscos per a la inflació i el creixement", ha afirmat el banc central en un comunicat. També ha indicat que espera que el Producte Interior Brut (PIB) del país millori el 2024, estimant un creixement entre un 1% i un 3%.

I sobre els preus, el banc central augura que la inflació subjacent augmentarà el trimestre actual "a causa en part de l'impacte excepcional de l'augment de l'1% al GST a partir del gener d'aquest any". Cal recordar que Singapur va augmentar el seu impost sobre béns i serveis en un punt percentual el dia 1 de gener passat.

Aquesta setmana, l'atenció dels inversors se centrarà en l'activitat de les fàbriques de la Xina, les xifres d'inflació del quart trimestre d'Austràlia, i el PIB de Taiwan i Hong Kong, entre altres coses.

Noticias relacionadas

contador