dolar divisa eeuu portada

L'índex de preus del consum (IPC) dels Estats Units ha pujat fins al 5,4% en taxa interanual al setembre des del 5,3% registrat a l'agost, lleugerament per sobre del 5,3% esperat, segons les dades publicades pel Departament de Treball nord-americà.

Si s'atén a la comparativa amb el mes anterior, els preus han pujat un 0,4% enfront del 0,3% d'agost, una dècima més del que s'havia pronosticat.

Pel que fa a l'IPC subjacent, el que exclou aliments i energia, aquesta s'ha mantingut al 4%, en línia amb les previsions. Si es compara amb la dada de fa un mes, aquesta ha pujat un 0,2% enfront del 0,1% que va créixer a l'agost, segons el que s'esperava.

Les dificultats que hi ha en les cadenes de subministraments, amb interrupcions intermitents; els problemes amb el transport, l'augment dels costos relacionats amb les matèries primeres, els preus de les quals estan pels núvols; i la pujada dels salaris, s'han traslladat a la dada general de setembre.

Des d'Oxford Economics argumenten que l'IPC subjacent ha registrat un augment moderat pel fet que "els descensos dels preus dels hotels, les tarifes de les companyies aèries, les peces de vestir i els preus dels cotxes i camions usats van contribuir a compensar un augment més ferma del 0,4% en els preus dels lloguers residencials".

Aquests augments en els preus es produeixen enmig d'un clima d'incertesa dels inversors, que temen que la inflació hagi vingut per quedar-se, malgrat el que diuen des de la Reserva Federal (Fed). No obstant això, el Fons Monetari Internacional va advertir aquest dimarts que hi ha riscos a l'alça per als Estats Units i que el banc central nord-americà ha d'estar alerta per corregir-ho a temps.

Precisament la Fed debatrà durant el seu pròxim conclave si començar a retirar els estímuls financers o no, l'anomenat tapering, de cara a novembre. Molts analistes vaticinen que la dada d'ocupació, que va ser una mica decebedora, és suficient per justificar aquesta mesura. De fet, el president de l'organisme, Jerome Powell, va avançar que serien suficients unes xifres acceptables per dur-ho a terme.

Els analistes d'Oxford Economics segueixen la línia argumental de la institució financera. No obstant això sostenen que l'IPC es mantindrà per sobre del 3% fins a mitjans de 2022. "La Fed segueix en camí de començar la reducció dels estímuls al proper mes i de pujar els tipus al final de 2022", preveuen aquests experts.

Des de Pantheon Macroeconomics, consideren que la tendència alcista de la inflació subjacent es veurà limitada a mitjà termini "per un creixement més ràpid de la productivitat, que mantindrà baixa la taxa d'augment dels costos laborals unitaris".

No obstant això, recomanen als inversors que "han d'estar preparats" perquè les dades que es vagin publicant amenacin la tesi defensada per la Reserva Federal (Fed) que la inflació és "transitòria".

Noticias relacionadas

contador