ep varias personas hacen cola en las inmediaciones de la administracion de loteria sol donde venden
Ricardo Rubio - Europa Press - Archivo

El 35% dels espanyols considera que guanyar la loteria és la millor manera d'enriquir-se, seguida de tenir èxit en un negoci (28%), treballar més (15%) i invertir en actius financers (11%), segons es desprèn d'una enquesta sobre comportament financer de la plataforma d'inversió eToro.

L'opció d'intentar enriquir-se invertint en actius financers ha baixat de posició en el rànquing respecte a l'any passat, passant del 17,6% de respostes favorables al 11,1% el 2020, un any marcat per la volatilitat de les borses per la crisi de la COVID-19. Les altres dues alternatives escollides són les d'heretar (6%) i invertir en un habitatge (5%).

L'enquesta, que ofereix dades per regions, assenyala que els bascos són els que més confien en l'adveniment de la sort com el mitjà per enriquir-se, un 40% aposta per la loteria. Els segons que més fe tenen en la loteria són els valencians, amb un resultat del 38% i els que menys confien en la loteria són els catalans, amb un 29%.

Sis de cada deu persones declaren haver patit conseqüències econòmiques negatives derivades de la pandèmia i només un 7% ha millorat la seva economia arran d'aquesta crisi. Les raons estan relacionades principalment amb l'ocupació, ja que un terç dels enquestats ha estat en un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTE), i un 21% ha perdut la feina. Un 10% ha vist disminuïdes les vendes del seu negoci.

Tot i les conseqüències econòmiques de la pandèmia, la meitat dels enquestats reconeix que no ha pres cap acció per millorar la seva perspectiva econòmica. Entre l'altra meitat que sí que ha posat en marxa alguna decisió, el 41% ha estalviat més, un 10% ha jugat més a loteries o apostes, un 4% busca actius immobiliaris per invertir i un 3% ha planificat una inversió.

Només el 45% dels enquestats considera que el seu salari és suficient per satisfer les seves necessitats econòmiques, el que representa una disminució del 52% que coincidia amb aquesta afirmació l'any passat. El 88% dels entrevistats declara que li agradaria tenir més diners, si bé, només el 10% ha posat en marxa un pla a llarg termini per a això.

No obstant això, pel que fa a les aspiracions econòmiques, només el 3% vol ser el més ric possible i un 1%, més ric que els seus pares. Al que la majoria aspira és a tenir una seguretat econòmica, un 58% respon que per mantenir la seva família i un 24% apunta de cara a la vellesa. El 14% dels entrevistats diu voler només els diners suficients per viure.

NO VARIA L'INTERÈS PER INVERTIR

La gran majoria no ha variat el seu nivell d'interès en la inversió durant el Covid, encara que per al 11% el seu interès ha crescut. L'interès en les inversions ha augmentat principalment entre els adults de 35 a 44 anys (12%) i en les zones de Madrid i Andalusia (12% en cadascuna).

Un 61% dels entrevistats afirma que mai ha realitzat una inversió financera; d'ells, només la meitat assenyala que la seva entitat financera els ha ofert en alguna ocasió una proposta d'inversió, tot i que l'han rebutjat.

Entre les persones que inverteixen, només quatre de cada deu enquestats, el més comú és tenir fons d'inversió (34%), renda fixa (28%), plans de pensions (26%), renda variable (25%) i productes derivats (14%). Els criptoactius (12%) es troben per sobre de la inversió immobiliària.

"La situació econòmica de les persones enquestades és pitjor aquest any que el 2019. No obstant això, els espanyols consideren que la loteria és una de les vies més factibles per elevar el seu patrimoni. No hi ha dubte que hem d'impulsar la cultura inversora pel bé del futur del sistema financer", ha declarat la directora regional d'eToro per a Iberia i Latam, Tali Salomon

Noticias relacionadas

contador