loteria sorteo navidad niño

A falta d'una setmana per al Sorteig Extraordinari de la Loteria de Nadal, els portadors de dècims ja es van fregant les mans després d'un duríssim any marcat per la crisi del coronavirus. Qualsevol persona pot optar a la grossa, amb un premi de 400.000 euros al dècim. No obstant això, per a aquest 2020 Hisenda se'n durà un import total de 72.000 euros d'el Primer Premi.

La plataforma en línia reclamador.es adverteix de la quantitat final que percebrien els guardonats, de 328.000 euros. A més d'aquesta qüestió, recorda que la xifra exempta de declarar a Hisenda és de 40.000 euros. Amb això, vol dir que qualsevol premi de la Loteria de Nadal amb un import inferior a la xifra esmentada s'abonarà íntegrament. Un clar exemple, la famosa "premis menors", amb una dotació de 100 euros, es cobraria la quantia total.

Pel que fa a la quantitat mínima per declarar, els primers 40.000 euros estarien exempts, tot i que la xifra per sobre del llindar sí que tributaria i seria obligatori presentar a Hisenda. En aquest cas, per al primer premi, Hisenda es quedarà amb el 20% dels 360.000 euros restants, deixant en les arques públiques un total de 72.000 euros.

En aquesta línia, els únics premis que no estarien exempts de declarar a Hisenda serien la grossa i el Segon i Tercer Premi, aquests dos últims premiats amb 125.000 i 50.000 euros al dècim respectivament.

QUINA DIFERÈNCIA HI HA AMB L'ANY PASSAT?

Amb el sorteig nadalenc de 2019, la quantitat exempta estava establerta en 20.000, de manera que els guanyadors de la grossa van rebre 324.000 euros, 4.000 menys que el qual cobraran els propietaris del dècim aquest any.

De la mateixa manera, els premiats amb el Segon i Tercer Premi van haver d'abonar a Hisenda la quantitat corresponent, mentre que per al Quart Premi no va ser necessari, dotat amb 20.000 euros, en situar-se al límit exempt per al sorteig de l'any precedent.

EN QUÈ INVERTIR EL PREMI

Segons experts del portal en línia, recomanen als guardonats revisar el préstec hipotecari i veure si compensa abonar la quantitat per amortitzar el deute totalment o parcial. Si la hipoteca es va signar abans de 2013, aconsellen esperar i no dedicar la quantitat del sorteig a cobrir aquesta despesa, ja que les persones amb préstecs anteriors a aquest any poden desgravar un 15% del pagat a l'any per aquesta hipoteca, amb una xifra màxima de 9.040 euros.

Si el préstec és posterior a la data indicada, suggereixen comprovar igualment les comissions pertinents per l'amortització de la hipoteca, que poden arribar al 0,50% de la quantitat pendent si es va signar fa menys de cinc anys. No obstant, si la comissió és inferior, insinuen seguir endavant i cancel·lar el deute. Així i tot, comenten que sempre cal demanar assessorament a professionals en la matèria.

contador