ep pemex
TWITTER - Archivo

L'Audiència Nacional ha acordat l'extradició a Mèxic de l'exdirector general de la petroliera Pemex Emilio Lozoya perquè sigui jutjat en dues causes per delictes que al seu país constituirien associació il·lícita, suborn i operacions amb recurs de procedència il·lícita i que en la legislació espanyola corresponen a associació il·lícita, suborn i blanqueig de capitals.

En una resolució judicial, els magistrats de la Secció Segona de la Sala penal consideren, després d'examinar el procediment, que es compleixen tots els requisits establerts a la legislació per procedir al lliurament, i recorden que Lozoya va presentar un escrit el 29 de juny en el qual va acceptar ser extradit al seu país, i va renunciar al principi d'especialitat (la prohibició de ser perseguit per fets diferents dels que van motivar la sol·licitud d'extradició).

Els fets pels quals està reclamat a la primera causa indiquen que Lozoya, abans d'ocupar el càrrec de director general de Petróleos Mejicanos (Pemex) propietat del Govern, es va comprometre amb l'empresa Altos Hornos de Méjico (AHMSA) representada per Alonso Ancira, “a aconseguir que l'entitat paraestatal li atorgués il·lícitament contractes d'obra al país, a canvi d'una quantitat de diners, que posteriorment el reclamat va utilitzar per a la compra d'un immoble”.

D'aquesta manera, continua l'escrit, entre juny i novembre de 2012, AHMSA va realitzar 5 transferències per import de 3.400.000 dòlars USA a un compte bancari a Suïssa, a nom de la mercantil Tochos Holding Limited, el beneficiari del qual era el reclamat, si bé les seves accions i actius els havia traspassat a la seva germana Gilda.

Les transferències des d'AHMSA a Tochos, que no mantenien relacions ni vincles comercials, es van efectuar el 12 de juny i l'1, 9, 16 i 28 de novembre. D'acord amb la sol·licitud de Mèxic, des del 4 de setembre fins al 20 de novembre el reclamat va formar part del gabinet de transició del nou president electe.

A més, entre novembre de 2010 i desembre de 2011 Tochos Holding va ingressar en diferents comptes bancaris, la titularitat dels quals corresponia al reclamat, un total de 60.000 dòlars dels EUA “sense causa que justifiqués aquests pagaments”. Posteriorment, la mateixa empresa va ingressar en un compte a nom de María del Carmen Ampudia un import de 2.580.000 dòlars USA assenyalant com a concepte “Vessant num 20 casa 11 Col. Llomes de Bezares”. L'endemà, el reclamat, en qualitat de comprador, va adquirir aquest immoble per la mateixa quantitat.

contador