villarejo gonzalez bbva portada buena
10,21€
  • -0,22€
  • -2,06%

El titular del Jutjat Central d'Instrucció número 6 de l'Audiència Nacional, Manuel García Castelló, ha acordat a instàncies de la Fiscalia Anticorrupció que la representació legal del BBVA acudeixi a declarar com a persona jurídica investigada en el 'cas Villarejo' el proper 24 de setembre, segons les fonts consultades per Europa Press.

La citació, que signa el jutge de reforç Alejandro Abascal en absència del titular del jutjat, es produeix després que el magistrat acceptés la petició d'Anticorrupció d'investigar l'entitat financera pels contractes que va mantenir amb empreses del comissari ara jubilat i a la presó provisional José Manuel Villarejo al llarg de 13 anys i per import estimat en més de 10 milions d'euros.

En concret, el BBVA, que va sol·licitar sense èxit personar-se en la causa com a persona jurídica perjudicada, està investigada per presumptes delictes de suborn, revelació de secrets i corrupció en els negocis per uns encàrrecs que van des suposades tasques d'espionatge per frustrar l'entrada al banc de la constructora Sacyr, fins a frenar les suposades extorsions d'una associació de consumidors passant per analitzar la situació de morosos com Martinsa o Prasa.

El BBVA està investigat en la novena peça separada d'aquesta macrocausa que ja té 13 línies diferents i que es preveu que superarà la vintena abans que acabi l'any, tenint en compte la multitud de 'projectes' i clients del "clan parapolicial" mafiós que hauria estat liderant Villarejo a través de les seves empreses i dels que va deixar constància en els més de 40 terabytes d'informació que se li van intervenir quan va ser detingut, el novembre de 2017.

Fins a la data, una desena d'alts càrrecs del banc quan es van celebrar aquests contractes han estat cridats a declarar com a investigats a l'Audiència Nacional, incloent-hi el que va ser CEO de l'entitat, Ángel Cano, i l'excap de Seguretat, Julio Corrochano, de qui es presumeix era l'interlocutor de Villarejo i per a qui el jutge va imposar una fiança de 300.000 euros.

Així mateix, estan investigats la seva substituta en el càrrec, Inés Díaz Ochagavia; el cap de grup en l'equip de Seguretat del banc Nazario Camp Campuzano; el director de Red Banca Comercial a l'entitat Ignacio Pérez Caballero; el que va ser cap de Riscos per a Espanya i Portugal i després responsable de BBVA Real Estate Antonio Béjar González, el membre fins a 2018 del Comitè de Direcció Ricardo Gómez Barredo i el seu exdirector de Finances, Javier Malagón Navas.

Tots a excepció de Béjar, que ja ha acudit en dues ocasions a l'Audiència Nacional i ha prestat declaració, han estat acollint-se al seu dret a guardar silenci pel secret d'actuacions, que impedeix als afectats conèixer el que obra en la causa contra ells.

No obstant això, el BBVA està anunciant la seva absoluta disposició a col·laborar amb la justícia, davant la qual ja hauria presentat un informe 'forensic' encarregat expressament per conèixer el detall de les relacions amb les mercantils de Villarejo durant l'etapa sota la lupa, quan presidia l'entitat Francisco González.

PÉREZ I CIA I ELS CONTRACTES PER GUATEMALA

En la mateixa setmana durant la qual ha estat citada la representació del banc i també a petició d'Anticorrupció, el jutjat ha convocat una altra persona jurídica que hauria estat client de Villarejo. Es tracta de la naviliera Pérez i Cia, que va pagar a les empreses del grup Cenyt fins a 7,4 milions d'euros per frustrar una causa de corrupció a Guatemala i l'extradició que pogués comportar del seu president, Ángel Pérez Maura. La citació és pel 25 de setembre, segons les mateixes fonts jurídiques.

Aquestes citacions se sumen a l'intens calendari de declaracions promogut per la Fiscalia el setembre per seguir avançant en la instrucció de la macrocausa, en què a més, s'ha acordat l'aixecament del secret sobre una de les peces més desconegudes, la número 8, que indaga la denúncia d'un empresari de Marbella sobre la seva relació amb Villarejo i els implicats podran declarar amb coneixement de les actuacions.

SALAMANCA, GARCÍA CASTAÑO I MÉS POLICIES

El 'curs' del cas Tàndem arrencarà així el 5 de setembre amb la citació de l'excap de la Unitat d'Estrangeria i Fronteres de la Policia, Carlos Salamanca, investigat en la peça 1 i en la peça principal de la causa i que en declaracions anteriors va assegurar que els milers d'euros dels que va fer ús en efectiu entre 2011 i 2013 -sense tocar els seus comptes bancarias- responien a fons en metàl·lic que va estimar al voltant de 225.000 euros que havia anat guardant a casa fruit del seu treball i per motius de "seguretat" des de 2003. A aquesta declaració podria portar documentació que apuntali les seves manifestacions, segons han assenyalat en el seu dia fonts pròximes al cas.

El mateix cinc de setembre, torna un altre dels comandaments policials vinculats a l'organització criminal de Villarejo, l'excap de la Unitat Central de Suport Operatiu (UCAO) de la Policia Enrique García Castaño, que està esquitxat en diverses de les línies d'investigació per la informació policial reservada que hauria proporcionat a Villarejo per als seus encàrrecs prevalent-se de la seva condició de funcionari públic.

El seguirà al jutjat el també policia Manuel Novoa, suposat col·laborador de Villarejo que ja el passat mes de febrer va dir al jutge que el seu paper es limitava a buscar a les bases de dades policials informació que els seus comandaments els sol·licitaven. En alguna ocasió, segons va revelar, mitjançant una nota en un 'post-it', sense conèixer l'objectiu que tenien les indagacions, i sense rebre sobresou per això.

També el dia 5 s'ha citat el funcionari d'Hisenda Antonio Chaparro Luque, l'expolicia César Bilbao Delgado -al capdavant de l'àrea de Seguretat Bancària del BBVA- i un subinspector en actiu, ja que es revela el seu número de carnet professional, no la seva identitat, tots ells per delictes de suborn i revelació de secrets.

UN INSPECTOR QUE VA RECOLLIR DADES DE CLIENTS DEL BBVA

Per al dia 23 de setembre s'ha citat com investigats, i pels mateixos delictes, l'agent de la Policia jubilat Antonio Bonilla Martínez -que treballava en situació de segona activitat per a l'empresa de Villarejo-, el policia José María Serrano Ydigoras i Constancio Riaño, un inspector en cap que apareix en un intercanvi de correus electrònics que obren al sumari com la persona que va recollir del BBVA dades de clients que després el comissari faria servir en els seus negocis.

Finalment, per al dia 26 el Jutjat Central d'Instrucció número 6 ha citat en qualitat de testimonis, com a perjudicats per les activitats del comissari jubilat a la presó, Olof Fickert, María Luisa Luis Calero i Mario Capità García.

Noticias relacionadas

contador