ep logo de apple
Peter Kneffel/dpa - Archivo

El serial judicial entre Apple i Brussel·les continua. La Comissió Europea ha recorregut la sentència del TUE (Tribunal General de la UE), que el mes de juliol passat anul·lava la decisió que obligava als de Cupertino a retornar 13.000 milions d'euros.

  • 165,84$
  • 0,51%

Aquesta quantitat procedeix, segons continua defensant la Comissió Europea, d'ajudes il·legals de les quals es va beneficiar Apple a Irlanda durant anys.

"La Comissió considera que el Tribunal General comet una sèrie d'errors legals en la seva sentència. Per aquesta raó, la Comissió porta l'assumpte al Tribunal de Justícia", ha anunciat Margrethe Vestager, vicepresidenta de l'Executiu comunitari i responsable de Competència.

El cas entre Brussel·les d'una banda, i Apple i Irlanda per un altre arribarà aleshpres a la màxima instància de la Justícia europea, que haurà de dirimir si el gegant tecnològic es va beneficiar efectivament d'un avantatge fiscal al qual no podien accedir els seus rivals. El procés, no obstant això, es prolongarà mesos.

La disputa es remunta a la fi d'agost de 2016, quan l'Executiu comunitari va declarar il·legals els acords fiscals ('tax lease') entre Apple i Dublín que van estar vigents entre 1991 i 2014. Tant la multinacional com Irlanda van recórrer al TUE.

A la seva sentència de mitjan juliol, el Tribunal General va argumentar que la Comissió no havia aconseguit demostrar que Apple s'havia beneficiat des de 1991 d'ajudes públiques que van falsejar la competència al mercat interior, una cosa prohibida per les regles europees de la Competència.

Vestager ha explicat que garantir que totes les empreses "paguin la seva part justa d'impostos" continua sent una "prioritat absoluta" per a l'Executiu comunitari. A més, argumenta que els jutges europeus ja han confirmat en "repetides ocasions" que els Estats membres han de complir totes les normes europees, encara que tinguin la competència d'establir el seu propi sistema fiscal.

"Si els Estats membres concedeixen a algunes multinacionals avantatges fiscals que no estan disponibles per als seus rivals, estan perjudicant la competència a la Unió Europea i violant les regles sobre ajudes públiques", han incidit la danesa.

La responsable de Competència de la Comissió ha assegurat a més que "continuarà utilitzant totes les eines" a la seva disposició per a garantir la justícia fiscal al bloc. "En cas contrari, es nega a l'erari públic i als ciutadans els fons per dur a terme unes inversions que són ara fins i tot més necessàries per donar suport a la recuperació econòmica", ha subratllat.

Noticias relacionadas

contador