ucrania rusia guerra
Alberto Sánchez

La tensió geopolítica sobre Ucraïna augmenta. Rússia continua fent exercicis militars a la frontera situada entre les dues nacions, mentre la Unió Europea busca per tots els mitjans una solució diplomàtica per relaxar la situació.

El portaveu del govern rus, Dmitri Peixkov, ha comentat aquest dimarts a Moscou que "els Estats Units estan intensificant les tensions. Estem observant aquestes accions amb gran preocupació", en referència a la mobilització de 8.500 marins anunciada per Washington per ser desplegats a Europa.

Peixkov ha afegit que el Kremlin està esperant una resposta per escrit "aquesta setmana" de Washington i l'OTAN a les demandes de seguretat, incloent-hi la prohibició que Ucraïna i altres països siguin membres de l'OTAN, i que l'aliança retiri tropes i equips d'Europa de l'Est. Cosa que sembla altament improbable.

Segons ha informat el Districte Militar Occidental del Ministeri de Defensa de la Federació de Rússia, s'han realitzat diversos exercicis militars a la zona del Mar Bàltic i altres zones properes a la frontera d'Ucraïna, que inclouen pràctiques amb míssils balístics de curt abast, segons publica The Washington Post.

Rússia manté desplegats uns 100.000 efectius militars al llarg de la frontera amb Ucraïna, fet que ha fet saltar totes les alarmes sobre la possibilitat d'una incursió per reforçar la seva àrea d'influència i fins i tot provocar un canvi de règim cap a un govern russòfil, cosa que ha negat el govern de Vladimir Putin.

ESFORÇOS DIPLOMÀTICS

Mentrestant, la Unió Europea ha emprès una nova ronda de contactes diplomàtics per intentar relaxar la tensió a la zona. Està previst que Emmanuel Macron mantingui una conversa amb el president rus als propers dies, ja que París està preparant un pla de distensió.

L'Elisi reunirà assessors polítics dimecres en un esforç per revitalitzar l'estancat procés de pau del 'Format de Normandia', que involucra França, Alemanya, Rússia i Ucraïna, dissenyat per resoldre el conflicte a les dues regions separatistes de l'est d'Ucraïna recolzades per Rússia, que ha funcionat des del 2014.

Tot això després que Joe Biden es reunís aquest dilluns per videoconferència amb els principals líders europeus, amb l'objectiu de donar una resposta comuna a Rússia, després que Alemanya i Suècia s'hagin oposat a enviar armament a Ucraïna. De fons també, les possibles sancions econòmiques que es podrien aplicar al règim rus si finalment decideix envair territori ucraïnès.

Noticias relacionadas

contador