zelenski putin tropas ejercito
Alberto Sánchez

Ucraïna ha denunciat aquest divendres que ha estat víctima d'un ciberatac que ha afectat diverses webs governamentals, entre les quals es troben les del Consell de Ministres, el Ministeri d'Exteriors, Educació i Ciència i el d'Emergència.

Els ciberdelinqüents han aconseguit col·locar un missatge en ucraïnès, rus i polonès que deia el següent: "Ucraïnesos! Totes les vostres dades persones van ser penjades a la xarxa. Totes les dades que hi ha a l'ordinador es destrueixen i és impossible recuperar-les. Tota la informació sobre vosaltres s'ha fet pública".

A primera hora, el Ministeri d'Educació i Ciència confirmava la notícia al compte oficial de Facebook, alertant que el servei està "temporalment" caigut a causa de l'atac produït la nit del 13 al 14 de gener.

"Mobilitzarem tots els recursos per ajudar Ucraïna a fer front al ciberatac", ha dit Josep Borrell, alt representant de la Unió Europea per a política exterior, que ha condemnat l'atac a l'arribada al Comitè Polític i de Seguretat de la Unió Europea.

El dirigent també ha confirmat que està sobre la taula l'opció d'una operació militar europea a Ucraïna per millorar la seva resistència davant aquest tipus de ciberatacs, ja que considera que aquests són "un dels riscos més grans que enfronten els ucraïnesos.

Tot això arriba en un moment d'alta tensió a les relacions entre Rússia i els Estats Units. De fet, aquest dilluns es van iniciar converses entre les dues potències juntament amb l'OTAN per abordar el conflicte a Ucraïna, on Vladimir Putin, president de Rússia, ha reforçat la seva presència militar a la frontera que comparteix.

Aquest acostament es produïa sense gaires esperances posades a avançar per part dels Estats Units, tal com avançava el secretari d'Estat Antony Blinken. "No crec que anem a veure cap avenç la setmana que ve, escoltarem les seves preocupacions, ells escoltaran les nostres preocupacions i veurem si hi ha motius per progressar. Però és molt difícil que es produeixin avenços reals quan hi ha una escalada contínua", va dir.

Noticias relacionadas

contador