ep vladimir putin
-/Kremlin/dpa

Funcionaris nord-americans i russos es reuneixen dilluns a Ginebra per iniciar una sèrie de converses d'alt nivell en un moment en què les tensions segueixen sent més grans que mai en relació amb Ucraïna. Les discussions sobre seguretat que tenen lloc dilluns són el primer punt de discussió d'aquesta setmana en una sèrie de reunions entre Rússia i Occident, amb converses que continuaran dimecres entre el Consell de Rússia i l'OTAN a Brussel·les, i durant una sessió de l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa a Viena dijous.

Durant els últims mesos, Rússia ha reforçat la seva presència militar a la frontera amb Ucraïna, cosa que ha suscitat la preocupació que el president rus Vladimir Putin estigui planejant envair el país. Rússia ha negat aquestes afirmacions, afirmant que té dret a col·locar tropes allà on vulgui dins del seu propi territori.

Putin va demanar garanties al seu homòleg nord-americà, el president Joe Biden, durant les converses mantingudes al mes passat, que Ucraïna no seria admesa a l'OTAN, ja que considera que qualsevol expansió de l'aliança militar occidental cap a l'est és una amenaça per a la seva seguretat. Biden es va negar a donar aquestes garanties.

En declaracions a la cadena nord-americana ABC News, el Secretari d'Estat Antony Blinken va dir que no espera veure cap progrés en les relacions amb Rússia mentre les tensions a la frontera amb Ucraïna segueixin sent elevades.

"No crec que anem a veure cap avenç la setmana que ve, escoltarem les seves preocupacions, ells escoltaran les nostres preocupacions i veurem si hi ha motius per progressar. Però és molt difícil que es produeixin avenços reals quan hi ha una escalada contínua", va dir Blinken.

Va afegir que "Rússia té una pistola al cap d'Ucraïna amb 100.000 soldats a prop de les fronteres" i podria augmentar aquest nombre de tropes en poc temps. "Així que, si veiem una desescalada, si veiem una reducció de les tensions, aquest és el tipus d'entorn on podríem fer un progrés real i, de nou, abordar les preocupacions, les preocupacions raonables d'ambdues parts".

Noticias relacionadas

contador