Donald Tusk by Platforma Obywatelska RP (Flickr)

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha advertit que és bastant possible que no hi hagi un acord sobre el Brexit entre la Unió Europea (UE) i el Regne Unit quan arribi la data prevista perquè el país deixi el bloc comunitari, el març de 2019.

"Desafortunadament un escenari de no acord és encara bastant possible. Però si tots actuem de forma responsable podem evitar la catàstrofe", ha dit en la carta d'invitació remesa als caps d'Estat i de Govern dels Vint-i-set per a la reunió informal que celebren aquest dimecres i dijous a Salzburg (Àustria).

El Brexit serà un tema que es tractarà durant el segon dia de reunió sense la presència del Regne Unit. Els líders europeus debatran sobre com organitzar la fase final de les negociacions, per al qual Tusk proposarà celebrar una cimera addicional al novembre dedicada al tema.

"Desafortunadament un escenari de no acord és encara bastant possible. Però si tots actuem de forma responsable podem evitar la catàstrofe"

Així mateix, se centraran en trobar una posició comuna sobre la "naturalesa i forma" de la declaració política sobre la relació que vol mantenir la UE amb el Regne Unit després de la seva sortida. "Limitar els danys provocats pel Brexit és un interès compartit", va recordar Tusk als líders.

D'altra banda, Tusk ha demanat als Estats membres que deixin de banda el "ressentiment mutu" i adoptin una postura "constructiva" per buscar solucions comunes en matèria d'immigració. "Si alguns volen resoldre la crisi, mentre altres volen utilitzar-la, seguirà sense poder resoldre’s".

Ha insistit que la "missió de posar fi a la crisi migratòria és una tasca comuna" de tots els països i institucions europeus, després de constatar que durant l'estiu "han reaparegut una vegada més tensions" entre socis comunitaris per l'arribada d'immigrants a la UE.

"Espero que a Salzburg siguem capaços de posar fi al ressentiment mutu i tornar a un enfocament constructiu", ha dit el polític polonès i ha subratllat que l'esforç conjunt ja ha donat fruits amb una reducció de les arribades a la Unió als nivells previs al 2015.

Noticias relacionadas

contador