les-republicains-plus-lies-que-jamais-a-donald-trump

Donald Trump s'està plantejant acabar amb un dels drets més fortament implantats als EUA. En concret, el president ha dit que està valorant la possibilitat d'eliminar el dret de ciutadania per naixement. És a dir, que els fills d'immigrants nascuts al país ja no seran ciutadans per dret.

És l'última de les propostes de l'Administració Trump per acabar amb la immigració il·legal. "Estem veient això molt seriosament, la ciutadania per naixement. Creues la frontera, tens un nadó, felicitacions, el nadó ara és ciutadà dels Estats Units... És francament ridícul", ha dit el president nord-americà als periodistes en roda de premsa a la Casa Blanca, segons recull Reuters.

Trump ha fet de la lluita contra la immigració irregular un pilar central del seu mandat i de la seva campanya de reelecció, que ja està en marxa (les eleccions se celebraran el novembre de 2020), però molts dels canvis radicals en la normativa i en les ordres executives que ha plantejat han estat bloquejats pels tribunals. Com potser passi també amb la seva última proposta, la de crear una llei que permeti mantenir detinguts els migrants.

De moment, recordar que la proposta d'acabar amb el dret de ciutadania per naixement no és nova. El republicà ja havia comentat al lloc web de notícies Axios l'octubre de 2018 que posaria fi a aquesta mesura a través d'una ordre executiva, tot i que de moment no ho ha fet.

Però els experts han dit que aquesta mesura seria contrària a la Constitució dels EUA. En concret, la 14a Esmena de la Constitució, aprovada després de la Guerra Civil per assegurar que els nord-americans negres tinguessin plens drets de ciutadania, va atorgar la ciutadania a "totes les persones nascudes o naturalitzades als Estats Units".

Des de llavors, aquesta esmena s'ha fet servir per atorgar la ciutadania a la majoria de les persones nascudes al país, siguin o no els seus pares ciutadans nord-americans, i visquin o no legalment als Estats Units.

Noticias relacionadas

contador