cb tregua china eeuu

El president nord-americà, Donald Trump, ha afirmat aquest diumenge que la primera fase de l'acord comercial entre els Estats Units i la Xina se signarà en territori nord-americà.

"Hi ha avenços, primer vull que hi hagi un acord, o sigui que triar el lloc no és un problema per a mi. Si hi ha un acord, la qüestió del lloc se solucionarà fàcilment, serà en algun lloc als Estats Units", ha manifestat el magnat novaiorquès.

Trump tenia previst reunir-se amb el seu homòleg xinès, Xi Jinping, i signar la primera fase de l'acord comercial durant la cimera del Fòrum de Cooperació Econòmica Àsia-Pacífic (APEC) a Xile aquest novembre.

No obstant això, la cimera ha estat cancel·lada pel president del país, Sebastián Piñera, davant les protestes i disturbis registrats al país llatinoamericà, que s'han saldat fins al moment amb una vintena de morts.

Informacions preliminars assenyalaven que el pacte podria signar-se a l'estat d'Iowa, entre altres llocs.

Washington i Pequín lliuren una guerra comercial des de juny de 2018, quan Trump va anunciar l'aplicació de tarifes a 50.000 milions de dòlars en productes del gegant asiàtic amb l'objectiu d'equilibrar una balança comercial negativa per al seu país.

Des de llavors, les dues nacions han aplicat diverses tandes de mesures aranzelàries mentre tracten d'arribar a un acord sobre el seu intercanvi comercial.

Per la seva banda, el secretari del Tresor, Steven Mnuchin, ha anunciat que els Estats Units posposarà l'augment d'aranzels del 25 a 30 per cent per a un conjunt de productes xinesos per valor de 250.000 milions de dòlars, increment que estava previst que entrés en vigor el 15 d'octubre.

Noticias relacionadas

contador