poutine convaincu que l operation militaire russe en ukraine atteindra son noble objectif rapporte la presse russe 20220514163331

Rússia ha amenaçat amb una reacció militar a l'adhesió de Finlàndia i Suècia a l'OTAN. Segons ha dit la presidenta del Consell de la Federació (Càmera Alta del Parlament rus), Valentina Matvienko, la resposta de Moscou a aquest moviment serà "proporcional" i "adequada".

"En primer lloc, en termes militars, la reacció de Rússia serà proporcional i adequada a la presència de l'OTAN als territoris d'aquests dos estats, a quin tipus d'armes es desplegaran", ha dit aquest dijous en una entrevista amb el diari rus Izvestia, de la qual es fa ressò Europa Press.

Tot i que Matvienko no ha especificat quin tipus de mesures militars durà a terme Rússia, segons recull l'agència de notícies TASS, sí que ha insistit que l'entrada d'aquests països a l'OTAN "afectarà negativament" l'estat polític d'Europa i no hi afegirà "estabilitat", ja que Suècia i Finlàndia són països que han demostrat "neutralitat" històrica, un consens compartit per tots els països europeus.

Així mateix, segons TASS, la dirigent ha argumentat que aquesta decisió "no és sobirana" i que s'ha pres "sota la pressió d'Occident", principalment dels Estats Units i dels països que conformen l'Aliança. "S'està movent molt ràpid. En un tema tan seriós i significatiu. Ni tan sols van considerar necessari fer un referèndum per demanar l'opinió dels ciutadans d'aquests països", ha indicat Matvienko.

La dirigent russa s'ha mostrat també entristida, perquè aquesta decisió "pot conduir a una disminució en el volum de la nostra interacció i cooperació", tot i que ha deixat clar que "hi haurà una oportunitat de reprendre el diàleg" quan es completi l'"operació militar especial" que Rússia manté a Ucraïna.

SENSE CONSENS A L'OTAN

Finlàndia i Suècia ja han sol·licitat formalment la seva adhesió a l'OTAN, però al si de l'aliança militar no hi ha consens sobre aquest assumpte. De fet, no s'han pogut obrir les negociacions amb Hèlsinki i Estocolm per les reticències de Turquia, que sembla disposada a bloquejar l'entrada dels països escandinaus.

De fet, el president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha arribat fins i tot a demanar a les delegacions dels dos països nòrdics que ni es molestin a intentar convèncer-los. Ankara retreu als dos països nòrdics els embargaments armamentístics imposats després de l'ofensiva militar turca al nord de Síria, i, a més, a Suècia li recrimina que es negui a extraditar "terroristes", en al·lusió a persones vinculades a la guerrilla del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK).

Noticias relacionadas

contador