jerome powell 20220315181818

El president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, no dubtarà a apujar els tipus més de 25 punts bàsics, si fos necessari, segons les declaracions d'aquest dilluns a la conferència anual de la National Association for Business Economics (NABE). Powell deixa així oberta la porta no només a una pujada de 50 punts bàsics a la propera reunió, sinó a diverses pujades de similar magnitud per controlar la inflació, comenten els analistes.

Cal recordar que a la reunió de la setmana passada, la Fed va pujar els tipus en 25 punts bàsics, fins al 0,25%-0,50%, en línia amb el que s'esperava i per primera vegada des del desembre del 2018. "La inflació segueix sent elevada, cosa que reflecteix els desequilibris d'oferta i demanda relacionats amb la pandèmia, preus més alts de l'energia i pressions de preus més amplis", assenyalava fa uns dies l'organisme.

Reiterant la posició que el Comitè Federal de Mercat Obert va fer dimecres en la declaració posterior a la reunió, Powell ha afirmat aquest dilluns que les pujades dels tipus d'interès continuaran fins que la inflació estigui sota control. El màxim responsable de la Fed ha dit que les pujades podrien ser fins i tot més grans, si fos necessari, que el moviment d'un quart de punt percentual aprovat a la reunió.

"Prendrem les mesures necessàries per garantir el retorn a l'estabilitat dels preus", ha apuntat. "En particular, si arribem a la conclusió que és apropiat actuar de forma més agressiva pujant el tipus dels fons federals en més de 25 punts bàsics en una o diverses reunions, ho farem. I si determinem que necessitem endurir més enllà de les mesures comunes de neutralitat i cap a una postura més restrictiva, també ho farem”.

Els rendiments dels bons nord-americans van pujar encara més aquest dilluns com a conseqüència de les paraules del president de la Fed, amb el rendiment a 2 anys superant el 2% per primera vegada des del maig del 2019, mentre que el rendiment a 10 anys també va pujar, portant el diferencial entre tots dos al més estret des del març del 2020. El dòlar, per la seva banda, va pujar, assolint un màxim de sis anys davant del ien japonès, i superant el nivell de 120 per primera vegada des del febrer del 2016.

RÚSSIA, UCRAÏNA I LA CRISI DEL PETROLI

D'altra banda, Powell ha valorat les possibles conseqüències que tindrà la invasió de Rússia a Ucraïna en l'economia i política monetària nord-americana, a les quals ha qualificat com a “incertes”. “Rússia és un dels productors més grans de matèries primeres del món i Ucraïna, també. No hi ha una experiència recent de pertorbació significativa del mercat en una gamma tan àmplia de productes bàsics”, ha indicat el banquer central.

Respecte a la pujada del preu del petroli, Powell creu que els Estats Units estan “molt millor situat” que en la crisi dels 70 en ser “el productor més gran del món” i tenir una economia “molt menys intensiva en petroli”. “En l'actualitat, una pujada dels preus del petroli té efectes mixtos en l'economia, ja que redueix els ingressos reals de les llars i, per tant, la demanda, però augmenta la inversió en perforació amb el temps i beneficia les zones productores de petroli en general”, ha assenyalat. El president de la Fed també ha mostrat la seva por d'un alentiment de l'economia estrangera i les pertorbacions que això tindria a la cadena de subministrament, “la qual cosa generaria efectes indirectes a l'economia nord-americana”.

"Cal assenyalar que avui l'economia és molt forta i està ben posicionada per manejar una política monetària més estricta", ha sentenciat Powell.

contador