ancien-bunker-de-l-armee-suisse

Noruega ha demanat als seus ciutadans que "espolsin" els seus búnquers de la Guerra Freda i recollin medicaments contra la radiació en cas que la central nuclear ucraïnesa de Txernòbil produeixi una catàstrofe.

Ha estat el ministre de Defensa d'Oslo, Odd Roger Enoksen, que va advertir els ciutadans que, en cas de desastre nuclear, els materials radioactius podrien arribar a Noruega "si el vent va en aquesta direcció". Ha avisat que s'avisaria els civils amb 72 hores d'antelació perquè preparessin els seus búnquers i que "si els estan utilitzant com a magatzem ara han de fer un pla per treure les coses".

També va instar els ciutadans a recollir medicaments contra la radiació per als nens i va suggerir als civils que emmagatzemin a cada casa una provisió de tres dies del medicament Jodix, que bloqueja la tiroide, en cas que es produeixi una parada durant un desastre nuclear.

"Ucraïna és el país amb més producció d'energia nuclear d'Europa i, si es produeix un accident, com el de Txernòbil, tots els europeus occidentals ens veurem afectats si el vent va en aquesta direcció", va afirmar.

Aquest advertiment es produeix dies després que un alt funcionari ucraïnès acusés Rússia de cometre actes "irresponsables" al voltant de Txernòbil que podrien enviar la radiació a gran part d'Europa i que sol·licités al Consell de Seguretat de l'ONU que prengués "mesures immediates".

Ucraïna té 15 reactors nuclears en quatre plantes, una de les quals (Zaporíjia) està sota el control dels militars russos. A més, el Kremlin també té en poder seu la central de Txernòbil, ja desmantellada. No obstant, dimecres, funcionaris militars nord-americans van afirmar que les forces russes van començar a retirar-se de l'extinta central nuclear de Txernòbil, al nord de Kíiv.

Tot això es produeix en un moment en què Oslo busca convertir-se en la font de l'OTAN a la frontera russa i augmenta les compres d'equipament militar mentre la guerra de Moscou a Ucraïna entra al segon mes.

Noticias relacionadas

contador