ep el ex presidente brasileno luiz inacio lula da silva imagen de archivo
-/GDA via ZUMA Wire GDA via ZUMA / DPA - Archivo

El líder del Partit dels Treballadors Luiz Inácio Lula da Silva ha obtingut la majoria dels vots a la primera volta de les eleccions generals al Brasil, però no ha aconseguit superar el 50% dels suports necessaris per evitar disputar la segona volta contra el actual president, Jair Bolsonaro. Els dos candidats es tornaran a veure les cares per la presidència del país el 30 d'octubre.

Amb l'escrutini del vot electrònic al 99,7%, Lula s'ha col·locat al capdavant amb el 48,4% dels vots -més de 54,8 milions d'electors- enfront del 43,3% de Bolsonaro -més de 49, 7 milions de paperetes-, va informar l'autoritat electoral nacional. La diferència entre els dos principals candidats es redueix a poc més de quatre punts percentuals, tal com indica el recompte de la pràctica totalitat de les urnes.

Simone Tebet, al tercer lloc, ha aconseguit el 4,22% dels vots. Per la seva banda, Ciro Gomes, al quart lloc, n'ha obtingut el 3,06%.

Aquest resultat contradiu les enquestes que havien mostrat que l'esquerrà Lula, que va ser president del 2003 al 2010, avantatjava l'ultradretà Bolsonaro per 10-15 punts percentuals abans de la votació de diumenge.

Bolsonaro havia qüestionat les enquestes que el mostraven perdent enfront de Lula a la primera volta, dient que no captaven l'entusiasme que va veure a la campanya. També ha atacat la integritat del sistema de votació electrònica del Brasil sense proves, i ha suggerit que podria no concedir si perd.

Els experts avisen que fins que s'esculli el nou president o es conegui l'equip econòmic de Lula i Bolsonaro per al nou mandat, el real i els valors brasilers poden mostrar intranquil·litat. A més, el mercat es prepara per a un deteriorament del pressupost fiscal el 2023, ja que tant el president actual com l'anterior advoquen per una expansió de la despesa al proper any. "Encara que els dos candidats se situen en extrems oposats de l'espectre polític, és probable que segueixin polítiques fiscals similars que afavoreixin el populisme per sobre de la tan necessària reforma estructural", indiquen des d'AXA IM.

"El proper president s'enfrontarà a un Congrés molt fragmentat que impedirà tant un canvi polític radical cap a l'esquerra en el cas de la victòria de Lula, i també les reformes estructurals necessàries per impulsar el creixement econòmic i garantir la sostenibilitat fiscal", avisen des de la gestora.

contador