otan ucrania

Els líders de l'OTAN han reiterat la condemna de l'ofensiva russa contra Ucraïna, quan fa un mes de la invasió, i han avisat que l'ús d'armes químiques a Ucraïna per part de Rússia tindrà "grans conseqüències".

Podeu consultar aquí el directe especial de Bolsamanía sobre la guerra (en castellà).

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha arribat a la seu de l'OTAN poc abans de les 10 del matí, com també ho han fet els principals dirigents mundials com el britànic Boris Johnson, el turc Recep Tayyip Erdogan o el francès Emmanuel Macron, a qui Biden ha saludat en aquest ordre abans de fer-se la foto de família.

En un missatge pràcticament a l'uníson abans de començar la cimera extraordinària durant la qual Amèrica del Nord i Europa estudiaran propers passos davant la invasió russa, els líders aliats han respost als temors sobre l'ús d'armes químiques advertint que seria traspassar una altra línia vermella, amb la que Moscou pagaria un alt preu.

"Benvinguts a aquesta cimera extraordinària de l'OTAN. Ens reunim en un moment crític per a la nostra seguretat. Estem units per condemnar l'agressió no provocada del Kremlin i recolzar la sobirania i la integritat territorial d'Ucraïna. Estem decidits a continuar l'impuls de sancions contra Rússia per portar el final d'aquesta brutal guerra”. Amb aquestes paraules, Jens Stoltenberg, secretari general de l'Aliança, ha arrencat la sessió.

"Rendim tribut al gran coratge del poble ucrianès i de les seves forces armades, que lluiten per la seva llibertat i els seus drets", ha prosseguit. "També reconeixem aquells a Rússia que parlen amb valentia contra la guerra. Les seves veus importen i les escoltem. Avui discutirem el suport dels aliats a Ucraïna, i com l'OTAN pot reforçar les seves defenses ara i durant els propers anys. Estem fent més a terra, al mar i a l'aire, és necessari per respondre a la nova realitat de seguretat a Europa”, ha conclòs al seu parlament inicial.

La cimera extraordinària de líders de l'OTAN ajunta el president dels Estats Units, Joe Biden, amb els socis europeus per primera vegada des de la invasió russa d'Ucraïna. S'espera que discuteixin quin suport militar, financer i humanitari més poden oferir a Kíiv, però en tot cas sobre la taula no hi ha l'opció d'enviar tropes al terreny, ni d'aplicar una zona d'exclusió aèria.

contador