coronavirus virus

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha anunciat aquest dimecres la seva decisió de no declarar l'emergència de salut pública internacional arran del brot del nou coronavirus a la Xina, tot i que es reunirà novament demà per abordar la situació.

El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha destacat que el brot suposa "una situació complexa i en evolució" i ha destacat la "cooperació" del Ministeri de Sanitat xinès al cas. Així, ha apuntat que "el lideratge i la intervenció del president (xinès), Xi (Jinping), i el primer ministre, Li (Keqiang), no té preu, en totes les mesures que han adoptat per respondre al brot".

En aquest sentit, Tedros ha destacat que la reunió que ha mantingut durant la jornada el Comitè d'Emergència ha suposat "una discussió excel·lent", si bé, ha afegit que "ha quedat clar que, per actuar, és necessària més informació".

"Per aquest motiu, he decidit demanar al Comitè d'Emergència que es reuneixi novament demà per continuar les discussions", ha indicat, segons un comunicat publicat per l'organisme internacional a la seva pàgina web.

El director general de l'OMS ha incidit, a més, que "la decisió sobre declarar o no una emergència de salut pública internacional" és una que es pren "molt seriosament". "Només estic preparat per prendre-la després de considerar adequadament totes les proves", ha tancat.

Durant la jornada, les autoritats de la localitat xinesa de Wuhan, epicentre del brot de coronavirus, que s'ha saldat de moment amb 17 morts al país, han anunciat el tancament del transport públic com a mesura de contenció de la malaltia.

Així mateix, el Govern ha demanat a aquells que viuen a la ciutat que no abandonin la zona i ha informat que les estacions de tren i l'aeroport romandran tancats. "Bàsicament, no vagin a Wuhan. I que tots aquells que hi són no abandonin la ciutat", ha indicat el viceministre de Sanitat, Li Bin, que ha afirmat que hi ha proves que la malaltia "es transmet principalment pel tracte respiratori".

Els serveis d'autobús, metro, ferri i rodalies es veuran suspesos des de les 10.00 del matí (hora local) d'aquest dijous, 23 de gener, tal com ha indicat la cadena de televisió BBC.

En aquest sentit, les autoritats han ordenat a totes les agències de viatge que suspenguin els tours turístics a la ciutat entre els dies 22 de gener i 8 de febrer a causa de l'emergència sanitària, que es troba a nivell II. El Departament de Cultura i Turisme ha demanat, a més, que es cancel·lin les activitats en els principals monuments turístics i hotels més importants de la ciutat.

Diverses ciutats de la regió, com Bangkok, Hong Kong, Seül o Sydney, estan augmentat les mesures de precaució contra el virus, que ja afecta més de 500 persones a la Xina. Així, s'han introduït anàlisis obligatoiries en les terminals d'arribada dels aeroports on podria produir-se un major indici de la malaltia.

Els coronavirus són una gran família de virus respiratoris que poden causar malalties que van des del refredat comú fins a la síndrome respiratòria de l'Orient Mitjà i la síndrome respiratòria aguda severa (SARS). Els signes i símptomes clínics dels pacients informats en aquest grup són principalment febre, amb alguns que tenen dificultat per respirar i radiografies de tòrax que mostren infiltrats pulmonars bilaterals.

Noticias relacionadas

contador