biden vacuna coronavirus

Aquest dijous, Dia Mundial de la Terra, comença l'anomenada Cimera virtual de líders sobre el clima, organitzada pel president dels Estats Units, Joe Biden, i que se celebrarà en format virtual i serà retransmesa en directe. La trobada es perllongarà també durant la jornada de divendres i comptarà amb la participació dels principals líders mundials, incloent-hi el president de la Xina, Xi Jinping; i el de Rússia, Vladímir Putin. També hi participaran els principals líders europeus, entre ells el president espanyol, Pedro Sánchez. Aquestes són les cinc claus més rellevants.

1. Biden, que va tornar els Estats Units a l'Acord de París just després de ser elegit, s'ha marcat com a prioritat del seu mandat enfrontar la crisi climàtica.

La Cimera virtual de líders sobre el clima subratllarà la urgència -i els beneficis econòmics- d'una acció climàtica més forta. Segons la Casa Blanca, serà una fita clau en el camí cap a la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP26), prevista per a aquest mes novembre a Glasgow.

Durant els últims anys, els científics han subratllat la necessitat de limitar l'escalfament planetari a 1,5 graus centígrads per evitar els pitjors impactes del canvi climàtic. "Un objectiu clau tant de la Cimera de Líders com de la COP26 serà catalitzar els esforços que mantinguin aquest objectiu d'1,5 graus a l'abast. La Cimera també destacarà exemples de com una major ambició climàtica crearà llocs de treball ben remunerats, promourà tecnologies innovadores i ajudarà els països vulnerables a adaptar-se als impactes climàtics", segons ha destacat l'Administració nord-americana.

2. Els Estats Units té previst anunciar un ambiciós objectiu d'emissions per al 2030 com la seva nova Contribució Determinada a Nivell Nacional en virtut de l'Acord de París. Joe Biden ha proposat als líders utilitzar la Cimera com una oportunitat per "delinear com els seus països també contribuiran a una ambició climàtica més fort".

La Cimera tornarà a convocar el Fòrum de les Principals Economies sobre Energia i Clima liderat pels Estats Units, que reuneix 17 països responsables d'aproximadament el 80% de les emissions globals i el PIB global.

3. Els temes clau de la Cimera seran els següents. Unir els esforços de les principals economies del món per reduir les emissions durant aquesta dècada crítica per mantenir un límit d'escalfament d'1,5 graus centígrads a l'abast.

Mobilitzar el finançament dels sectors públic i privat per impulsar la transició a zero emissions i ajudar els països vulnerables a fer front als impactes climàtics.

4. Un altre dels temes clau serà subratllar els beneficis econòmics de l'acció climàtica, amb un fort èmfasi en la creació d'ocupació, i la importància de garantir que totes les comunitats i treballadors es beneficiïn de la transició a una nova economia d'energia neta.

A més, es buscarà impulsar tecnologies transformadores que poden ajudar a reduir les emissions i adaptar-se al canvi climàtic, al mateix temps que creen enormes oportunitats econòmiques noves i construeixen les indústries del futur.

5. Finalment, es presentaran actors subnacionals i no estatals que estan compromesos amb la recuperació ecològica i una visió equitativa per limitar l'escalfament a 1,5 graus centígrads, i que estan treballant en estreta col·laboració amb els governs nacionals per promoure l'ambició i la resiliència.

A més, es discutiran oportunitats per enfortir la capacitat de protegir vides i mitjans de subsistència dels impactes del canvi climàtic, abordar els desafiaments de seguretat global plantejats pel canvi climàtic i l'impacte en la preparació, i abordar el paper de les solucions basades en la naturalesa per assolir els objectius de zero net per al 2050.

contador