ep february 10 2020 shanghai china - two men protective masks wait at a pedestrian crossing on west
Dave Tacon

La Xina acaba d'arrencar les celebracions de l'Any Nou Lunar, que aquest any correspon al del Conill d'Aigua, sense acabar amb els temors d'una propagació del Covid-19. Ja eren considerables abans que comencés aquesta festivitat, precisament perquè suposa que molta gent torna de les ciutats als seus pobles d'origen, cosa que pot disparar els casos, encara que el Govern diu que aquesta és una possibilitat remota.

I és que les autoritats sanitàries han confirmat que el brot de Covid ja ha infectat el 80% de la població, cosa que redueix la possibilitat d'un gran repunt de casos a la Xina durant els propers dos o tres mesos. Així ho ha apuntat Wu Zunyou, epidemiòleg en cap del Centre de Control i Prevenció de Malalties, a la plataforma de mitjans socials Weibo, segons recull Reuters.

El desplaçament massiu de persones durant l'actual període festiu de l'Any Nou Lunar pot propagar la pandèmia, impulsant les infeccions a algunes zones, però és poc probable que es produeixi una segona onada de Covid a curt termini, ha comentat el científic.

Centenars de milions de xinesos viatgen aquests dies per retrobar-se amb els seus familiars, després que la Xina acabés amb les restriccions que mantenia des de l'inici de la pandèmia, cosa que fa témer noves onades en zones rurals menys equipades per gestionar grans brots.

Cal recordar que fa uns dies el gegant asiàtic reconeixia que gairebé 60.000 persones amb Covid havien mort als hospitals del país fins al 12 de gener, aproximadament un mes després que la Xina desmantellés totalment la seva política 'zero Covid'. I aquest diumenge les autoritats informaven de gairebé 13.000 nous morts causades pel virus entre el 13 i el 19 de gener, afegint que l'onada d'infeccions a tot el país ja ha arribat al punt màxim.

Tot i això, l'actualització de la xifra de morts del Centre de Control i Prevenció de Malalties de la Xina es produeix enmig dels dubtes sobre la transparència de les dades de Pequín que han sorgit, i que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha demanat aclarir, i continua sent extremadament baixa en comparació amb els estàndards mundials. Només cal recordar que fins al 14 de gener passat, quan es va informar de les 60.000 morts, la Xina només havia reconegut 5.000 morts des de l'inici de la pandèmia.

De fet, alguns experts preveuen que aquest any moriran a la Xina més d'un milió de persones a causa del virus.

Noticias relacionadas

contador