hong kong protesta aeropuerto portada

La Cambra de Representants dels Estats Units ha aprovat aquest dimecres un projecte de llei sobre els Drets Humans que dona suport a les manifestacions a Hong Kong i ha enviat una advertència a la Xina sobre el respecte als Drets Humans. Un gest que empitjorarà la relacions entre la primera potència mundial i el gegant asiàtic en un moment en què s'està ultimant l'acord comercial anomenat 'fase u'.

Amb 417 vots a favor i un en contra, la Cambra ha aprovat el projecte de llei de Drets Humans i Democràcia de Hong Kong que el Senat va aprovar per unanimitat dimarts. La mesura serà enviada a la Casa Blanca per a la ratificació de president, Donald Trump.

El projecte, que ha estat criticat per Pequín, requereix que el Departament d'Estat certifiqui al mínim un cop l'any l'autonomia de Hong Kong. Així mateix, podria donar lloc a sancions en contra dels alts càrrecs responsables de les violacions de drets humans durant les protestes.

Els manifestants han protestat als carrers d'Hong Kong durant cinc mesos i han intensificat les seves protestes durant les últimes setmanes. Els ciutadans critiquen la intromissió de la Xina a les llibertats que ofereix a Hong Kong després que la colònia britànica tornés al seu domini el 1997. Pequín nega haver interferit en els assumptes de Hong Kong i culpa els països occidentals de provocar els disturbis.

A més d'aquesta mesura, la Cambra també ha aprovat per 417 a 0 un segon projecte de llei, que el Senat ja havia aprovat al seu torn també per unanimitat i que prohibeix l'exportació de material com gasos lacrimògens, gas pebre, bales de goma i pistoles elèctriques per al control de les manifestacions a Hong Kong.

Trump té 10 dies per signar el projecte de llei que han aprovat les dues cambres, llevat que opti pel veto, la qual cosa ha estat rebutjat pels experts en el tema, ja que la mesura compta amb el suport gairebé unànime de les dues cambres.

La Xina va condemnar dimecres el projecte de llei i va al·legar que "els Estats Units no ha d'interferir en els assumptes de la Xina i Hong Kong" i va instar a aturar la mesura.

Noticias relacionadas

contador