ep archivo   imagen de archivo de una bandera de turquia
EUROPA PRESS - Archivo

La taxa d'inflació interanual de Turquia s'ha disparat el març del 2022 fins al 61,14%, taxa que suposa l'avanç més gran dels preus des de fa 20 anys, segons dades de l'Institut d'Estadístiques de Turquia (Turkstat). D'aquesta manera, el creixement s'ha accelerat des del 54,44% del febrer.

Això sí, si es té en compte l'evolució mensual, l'Índex de Preus al Consum (IPC) turc ha pujat un 5,46%, xifra que suposa un ritme més alt que el que va arribar al febrer, quan es va situar al 4,81%. Tot i això, des del començament de 2022, la inflació ha pujat un 22,81%.

Per sectors, el transport és el que més increment de preus ha experimentat, amb un 99,12%, tot això en el context de pujada de preus del petroli a causa de la incertesa generada per la guerra a Ucraïna al voltant de la possibilitat de la interrupció de subministraments per part de Rússia.

Podeu consultar aquí el directe especial de Bolsamanía sobre la guerra (en castellà).

Aliments i begudes no alcohòliques han estat la segona categoria de productes amb un increment més gran, fins al 70,33%, seguit de mobiliari i equipament de la llar, amb un 69,26%.

Al costat contrari, entre els que han tingut un increment menor, hi ha comunicació, amb un 15,08%, educació, amb un 26,73%, i vestit i calçat, amb un 26,95%.

És per això que si es té en compte l'IPC excloent-ne els aliments no elaborats, l'energia, les begudes, el tabac i l'or, aquest s'ha incrementat un 51,34% en taxa anual i un 4,24% respecte al mes anterior.

Noticias relacionadas

contador