israel-netanyahu-a-nouveau-entendu-dans-une-affaire-de-corruption

Els col·legis electorals d'Israel han obert les seves portes aquest dimarts a les 7.00 (hora local) per a unes legislatives molt disputades en què l'actual primer ministre, Benjamin Netanyahu, intentarà garantir la reelecció tot i els esforços de la coalició centrista liderada per Benny Gantz i Yair Lapid de treure’l del poder.

Els més de 6,3 milions d'electors registrats podran exercir el vot fins a les 22.00 hores per decidir la composició del Parlament, la Knesset, integrada per 120 escons. Cap partit ha obtingut mai en les eleccions israelianes una majoria absoluta dels escons.

La campanya electoral ha desembocat en uns comicis en què els sondejos apunten a un repartiment similar d'escons entre aquests dos partits, que parteixen com a clars favorits, si bé la disposició de l'espectre polític israelià beneficiaria al primer ministre a causa dels grans respatllers amb els quals explica la dreta israeliana.

Netanyahu, que ocupa el càrrec des de 2009 -després un mandat de tres anys en els noranta-, aspira així a superar David Ben Gurion, pare fundador d'Israel, com a primer ministre amb un mandat més llarg al capdavant del país, una cosa que aconseguiria el juliol en cas d'aconseguir formar govern.

Tot i que en els primers dies de campanya la seva candidatura es va veure sacsejada per l'anunci del fiscal general, Avichai Mandelblit, que té intenció d'imputar-lo per corrupció, la seva popularitat ha augmentat de nou durant les últimes setmanes i el seu partit, el Likud, torna a figurar en les dues primeres posicions de les diverses enquestes. El primer ministre ha rebutjat les acusacions i ha denunciat una "caça de bruixes".

Netanyahu ha rebut durant les últimes setmanes una sèrie d'impulsos des de l'estranger, especialment després de l'anunci del president nord-americà, Donald Trump, de reconèixer la sobirania d'Israel sobre els Alts del Golan, ocupats a Síria. Aquesta decisió es va sumar al reconeixement de Washington a Jerusalem com a capital del país i el trasllat de la seva ambaixada a aquesta ciutat.

Així mateix, durnt la setmana prèvia a la votació, Netanyahu ha rebut a Israel el president del Brasil, l'ultradretà Jair Bolsonaro, i ha viatjat a Moscou per reunir-se amb el mandatari de Rússia, Vladímir Putin, tot just un dia després que tornessin al país les restes d'un soldat desaparegut des de 1982, en el marc de la Primera Guerra del Líban.

El primer ministre ha buscat mobilitzar la dreta nacionalista -incloent-hi sectors ultranacionalistes de l'espectre polític- enfront de l’"esquerra", en la que representa el Partit Blau i Blanc, que és en realitat una plataforma centrista.

contador