cbiraneeuu2 short1

L'assessor de Seguretat Nacional dels EUA, John Bolton, ha dit que les sancions que el país presidit per Donald Trump va imposar a l'Iran han estat més efectives del que s'esperava, encara que afirma que encara queda per produir-se un canvi en el comportament del règim iranià.

"Permeteu-me ser clar, la reimposició de les sancions, creiem, ja està tenint un efecte significatiu en l'economia iraniana i, realment, en l'opinió popular dins de l'Iran", ha assegurat Bolton durant una visita a Israel, segons informa Reuters.

El passat mes de maig el president nord-americà va retirar els EUA de l'acord nuclear que mantenia amb l'Iran des de 2015, després de no aconseguir el suport internacional per a un acostament amb el país de l'Orient Mitjà. A més, l'administració de Trump també està pressionant els compradors de petroli perquè deixin de comprar cru de l'Iran, el cinquè major productor de petroli del món, abans del 4 de novembre.

Per la seva banda, l'Iran ha amenaçat amb tancar la ruta marítima més transitada del món per als enviaments de petroli. És més, el president iranià, Hassan Rouhani, ha avisat en diverses ocasions als EUA que començar un conflicte amb l'Iran podria provocar "la mare de totes les guerres". Unes paraules a les quals Trump va reaccionar a Twitter. "Mai més torneu a amenaçar els EUA o patireu conseqüències que pocs han patit en la història abans", va dir.

El conseller de Seguretat Nacional dels EUA ha reafirmat que el seu país no busca un canvi de Govern a l'Iran

Aquesta mateixa setmana, el president iranià ha tornat a desafiar els EUA dient que Trump no s'atreveix a atacar l'Iran pel fet que és conscient del poder militar de la República Islàmica i de l'alt preu del conflicte. La posició desafiant per part de l'Iran ha sacsejat altres potències mundials, on algunes empreses han estat debatent si deixen d'operar a la república islàmica.

L'economia iraniana s'ha vist afectada per l'alt atur i la inflació i la seva divisa ha perdut la meitat del seu valor des de l'abril. La reimposició de les sancions podria empitjorar les coses.

D'altra banda, el conseller de Seguretat Nacional dels EUA ha reafirmat que el seu país no busca un canvi de govern a l'Iran. "Per ser clars, el canvi de règim a l'Iran no és una política nord-americana. Però el que volem és un canvi massiu en el comportament del règim", ha dit.

Noticias relacionadas

contador