brexit-johnson-rencontre-corbyn-pour-parler-du-calendrier

Boris Johnson no es dona per vençut. El primer ministre britànic tractarà aquest dimarts, de nou, de treure el procés el Brexit de la paràlisi a què s'ha vist sotmès després de quedar-se completament bloquejat a Westminster. El 'premier' tornarà a proposar un avançament electoral al 12 de desembre mitjançant un mecanisme diferent al qual va usar dilluns, per tal de convocar un plebiscit de facto sobre el seu Acord de Retirada. Els laboristes per fi han donat el seu braç a tòrcer i han anunciat que també donaran suport als comicis.

Amb el temps de gràcia extra que ha concedit la Unió Europea (UE) a la butxaca, el primer ministre segueix desitjant impulsar un avanç dels comicis a mitjans de desembre. La Cambra dels Comuns va tombar la seva proposta de dilluns, quan va presentar una moció per la qual es requerien dos terços del Parlament o 434 parlamentaris per a la seva aprovació, però només en va obtenir 299, ja que els legisladors de l'oposició van rebutjar l'oportunitat d'enfrontar a Johnson a les urnes.

"No permetrem que continuï aquesta paràlisi i, d'una manera o altra, hem de procedir amb unes eleccions", va dir Johnson al parlament dilluns. "Aquesta Cambra ja no pot mantenir a aquest país com a ostatge". El primer ministre va afegir que el govern ha de notificar la presentació d'un breu projecte de llei per celebrar els comicis el 12 de desembre "perquè finalment puguem acabar el Brexit".

Traduït vol dir que ara buscarà una ruta diferent per aconseguir l'avançament electoral, en impulsar aquest projecte de llei, per al qual només li cal una majoria simple. Per tirar-la endavant, necessitarà el suport de partits d'oposició com el Partit Nacional Escocès (SNP) i els Demòcrates Liberals, que han estat pressionant perquè els britànics acudeixin a les urnes el 9 de desembre, juntament amb una garantia que Johnson no reprendrà el debat sobre l'acord de divorci que ha pactat amb Brussel·les.

La diferència de quatre dies és fonamental, especialment per als liberals, perquè garanteix una dissolució del Parlament el 2 de novembre, cosa que deixa poc marge de maniobra a Johnson.

La novetat és que el líder del Partit Laborista, Jeremy Corbyn, ha anunciat avui que el seu grup votarà aquesta tarda a favor de celebrar eleccions anticipades al Regne Unit abans de Nadal. "Estem preparats per a unes eleccions", ha afirmat Corbyn davant membres del partit, perquè "la nostra condició de treure de la taula una sortida sense acord ja està complerta". Ahir la Unió Europea va acceptar concedir al Regne Unit una nova pròrroga del Brexit fins al 31 de gener.

Anar a les urnes és vist pel govern dirigit pels conservadors com la millor manera d'assegurar un control prou fort sobre el Parlament que, al seu torn, pot facilitar l'aprovació del seu pla del Brexit. Des de 2017, el Partit Conservador ha necessitat els vots del DUP (Partit Unionista Democràtic) d'Irlanda del Nord per tenir una majoria de la Cambra dels Comuns.

Les diverses enquestes suggereixen que els conservadors probablement millorarien la seva representació si se celebressin eleccions generals, a causa de l'atmosfera política actual.

Noticias relacionadas

contador