f 16

Les Forces Armades dels EUA van abatre aquest diumenge al seu espai aeri un quart objecte no identificat. Es va produir mentre l'objecte estava a gran altura, encara que les autoritats confien poder recuperar-ne les restes. Això es produeix després dels abatiments que s'havien dut a terme des de divendres i durant tot el cap de setmana, i sobre els quals el Govern encara no n'ha ofert detalls. La tensió no deixa d'augmentar.

L'abatiment de tres objectes voladors sobre Amèrica del Nord durant el cap de setmana (sobre Alaska i Canadà divendres i dissabte, i diumenge sobre el llac Huron, a Michigan), i l'observació d'un altre sobre una ciutat portuària xinesa, demostren que els "fenòmens aeris no identificats" mantenen en suspens el món des que la setmana passada van entrar a l'escena internacional, apunta Bloomberg.

I és que fa uns dies es va trencar la pau entre els EUA i la Xina. Va passar després que avions de combat nord-americans abatessin un presumpte globus d'espionatge xinès el 4 de febrer passat, com va confirmar l'administració de Joe Biden, que encara no ha donat detalls sobre els últims objectes enderrocats.

Els detalls de l'últim abatiment, el de diumenge, van ser oferts pel Pentàgon: "Un F-16 va disparar un AIM9x per abatre amb èxit un objecte aeri que volava a aproximadament 20.000 peus d'altitud a l'espai aeri nord-americà sobre el llac Huron estat de Michigan", va dir en un comunicat del qual es fa ressò CNBC. "La seva trajectòria i altitud van suscitar preocupació, incloent-hi que podria ser un perill per a l'aviació civil".

La tensió no fa més que augmentar, també dins dels Estats Units, i és que els membres del Congrés s'han queixat que no han estat informats sobre els últims incidents esdevinguts a l'espai aeri nord-americà i canadenc. En qualsevol cas, es creu que els objectes abatuts durant el cap de setmana eren globus, però molt més petits que el globus espia inicial.

Canadà està col·laborant amb els EUA per intentar recuperar les restes de l'objecte abatiment al seu territori, una maniobra que es va dur a terme amb l'autorització del primer ministre canadenc, Justin Trudeau. La ministra de Defensa del Canadà, Anita Anand, en va donar explicacions dissabte, encara que va dir que era massa aviat per saber si l'objecte procedia o no de la Xina.

"Segons tots els indicis, aquest objecte és potencialment similar al que va ser abatut davant de la costa de Carolina del Nord, encara que més petit i de naturalesa cilíndrica", va apuntar Anand.

Sobre els altres objectes abatuts aquest cap de setmana no hi ha, de moment, més dades. L'únic que ha dit el Pentàgon és que s'han dut a terme després d'haver adoptat una postura de més cautela. S'ha decidit, han explicat fonts de la institució, parar més atenció al cel d'Amèrica del Nord i adoptar una postura més cautelosa cap a les intrusions.

El Departament de Defensa encara no sap quins objectes són, però es van acostar a llocs militars sensibles i van plantejar una amenaça potencial per a l'aviació comercial, ha apuntat Melissa Dalton, subsecretària de Defensa per a Defensa Nacional i Assumptes Hemisfèrics.

NOVES SANCIONS A EMPRESES XINESES

Tota la tensió que ha provocat aquesta situació ha acabat traduint-se en noves sancions a empreses xineses per part dels EUA. Divendres passat el Departament de Comerç va anunciar una nova ronda de sancions contra sis empreses aeroespacials del gegant asiàtic identificades per donar suport al programa de globus de reconeixement de l'exèrcit del país.

Les noves sancions reflecteixen l'interès renovat del govern nord-americà en els programes de vigilància d'aeronaus no tripulades de la Xina. "L'acció d'avui demostra els nostres esforços concertats per identificar i interrompre l'ús de globus de vigilància per part de la República Popular de la Xina, que han violat l'espai aeri dels Estats Units i de més de quaranta països", va apuntar Matthew Axelrod, sotssecretari de Comerç per aplicar les normes d'exportació.

contador