ep el presidente de los estados unidos donald trump
Michael Brochstein/ZUMA Wire/dpa

Els candidats demòcrates que es presenten a les primàries del partit per fer front al president dels Estats Units, Donald Trump, han coincidit aquest dimarts en el seu suport al procés de destitució parlamentària (impeachment) contra el dirigent durant el primer debat des que el Congrés va llançar una investigació contra el mandatari.

El Congrés investiga un possible abús de poder per part de Trump per la seva conversa telefònica del passat 25 de juliol amb el president ucraïnès, Volodimir Zelenski, durant la qual demana al dirigent que faci el possible perquè la Fiscalia investigui Biden i el seu fill, Hunter.

El senador Bernie Sanders ha assegurat que Trump és "el president més corrupte en la història del país", mentre que l'exvicepresident Biden ha indicat que perseguirà el mandatari perquè no vol enfrontar-s'hi en les pròximes eleccions.

"No té més remei que anar-se'n", ha recalcat Biden. "Mira, el meu fill no va fer res dolent. No vaig fer res dolent. Vaig portar a terme la política del Govern dels Estats Units per acabar amb la corrupció a Ucraïna i això és en el que hem de centrar", ha indicat i ha afegit que considera important "que ens centrem per què és tan important treure aquest home del seu càrrec".

La senadora del Partit Demòcrata per Massachusetts Elizabeth Warren ha afirmat que mitjançant l'acusació a Trump es demostra que "no se li permetrà violar la llei una vegada i una altra sense conseqüències". "Es tracta de Donald Trump, però cal entendre que es tracta del pròxim president, i el pròxim, i el proper i el futur del país", ha subratllat en el debat, que ha estat retransmès per la cadena nord-americana CNN.

Per la seva banda, l'empresari Andrew Yang, ha subratllat que tot i que dona suport a l'impeachment, considera que l'assumpte està fent ombra a altres temes que importen a la majoria dels votants. "El fet és que quan parlem sobre Donald Trump, estem perdent", ha afirmat.

TROPES DELS EUA A SÍRIA

La majoria dels demòcrates també han criticat la decisió del president nord-americà de retirar les tropes del país del nord de Síria, cosa que va obrir el camí per a una incursió turca per atacar els kurds, antics aliats dels Estats Units en la lluita contra el grup jihadista Estat Islàmic.

"Ha estat la cosa més vergonyosa que qualsevol president ha fet en la història moderna en termes de política exterior", ha manifestat l'exvicepresident Biden.

Per la seva banda, Buttigieg, que va ser oficial d'Intel·ligència a la Marina i va ser enviat a l'Afganistan, ha advertit a Trump sobre la seva decisió. "El que estàvem fent a Síria era mantenir la nostra paraula (...) Avui em resultaria difícil mirar a un civil o soldat afganès després del que acaba de succeir", ha afegit.

Warren i Sanders han criticat la retirada de les tropes per part de Trump, però tots dos s'han oposat en reiterades ocasions a la intervenció nord-americana en el conflicte.

"Crec que hauríem de sortir del Pròxim Orient (...) No crec que haguem de tenir tropes a l'Orient Pròxim, però hem de fer-ho de la manera correcta, d'una manera intel·ligent", ha assegurat Warren.

"El que ha fet (Trump) és destruir la nostra capacitat de fer política exterior, fer política militar, perquè ningú al món creurà en aquest mentider patològic", ha dit Sanders.

contador