rosenstein
Reuters

El president Donald Trump i el vicefiscal general dels EUA Rod Rosenstein, que supervisa la investigació de l'advocat especial sobre el paper de Rússia en les eleccions presidencials de 2016, es reuniran dijous per discutir si Rosenstein romandrà al seu lloc després de passar el cap de setmana pensant si hauria de renunciar després que un informe del The New York Times de la setmana passada digués que havia suggerit gravar en secret Trump el 2017, segons assegura Reuters.

La Casa Blanca va anunciar la reunió dilluns després d'una allau d'informacions contradictòries sobre si Rosenstein, un blanc freqüent de la ira de Trump, estaria pensant deixar el càrrec. Trump, que es troba a Nova York per l'Assemblea General de l'ONU, va dir als periodistes que es reuniria amb Rosenstein dijous quan torni a Washington. "Ens reunirem a la Casa Blanca i determinarem què està passant", va dir Trump. "Volem transparència, volem tenir obertura i espero reunir-me amb Rod en aquell moment".

Aquest enrenou va evidenciar la creixent tensió a la Casa Blanca sobre la investigació de l'assessor especial Robert Mueller sobre el paper de Rússia en les eleccions presidencials de 2016. Va haver-hi especulacions generalitzades que Trump acomiadaria Rosenstein des de divendres quan un informe del The New York Times va dir que el 2017 Rosenstein havia suggerit gravar en secret el president i reclutar membres del gabinet per invocar una esmena constitucional per destituir-lo del seu càrrec.

The New York Times va dir que cap d'aquestes propostes va donar fruits. Rosenstein va negar l'informe com "inexacte i objectivament incorrecte". Poc després de conèixer aquesta història, Trump va dir als seus partidaris que hi ha "una pudor persistent" al Departament de Justícia i que "també ens anem a desfer d'això".

DESTÍ DE LA INVESTIGACIÓ

La sortida de Rosenstein provocaria preguntes sobre el futur de la investigació de Mueller i si Trump, que va qualificar la investigació com "caça de bruixes", buscaria eliminar Mueller.

Això es produeix, a més, només sis setmanes abans de les eleccions legislatives del 6 de novembre, i la seva destitució es podria convertir en un explosiu problema polític a mesura que els companys republicans de Trump intenten mantenir el control del Congrés.

La reunió de dijous entre Trump i Rosenstein coincideix amb el dia que el nominat per la Cort Suprema de Trump, Brett Kavanaugh, i la dona que el va acusar de conducta sexual inapropiada tenen previst testificar en una audiència al Senat. Si Rosenstein hi renúncia, Trump té més marge per reemplaçar-lo mentre que acomiadar-lo faria més difícil que Trump en designi un successor.

L'exdirector adjunt de l'FBI Andrew McCabe va dir que estava "profundament preocupat" pels informes de la renúncia de Rosenstein, dient que la seva sortida posaria en risc la investigació federal sobre les activitats electorals russes. "No hi ha res més important per a la integritat de l'aplicació de la llei i l'estat de dret que protegir la investigació de l'Assessor Especial (Robert) Mueller", va dir McCabe en un comunicat.

McCabe va ser acomiadat per Sessions el març després que l'organisme de control intern del Departament de Justícia el va acusar de mala conducta. McCabe va denunciar que va ser blanc de ser testimoni quan Trump va tractar d'obstruir la investigació sobre presumpta interferència russa en les eleccions presidencials de 2016.

Rosenstein va servir durant 12 anys com a fiscal federal principal a Maryland sota presidents demòcrates i republicans abans de convertir-se en fiscal general adjunt l'abril de 2017. Trump el va nomenar després d'acomiadar Sally Yates, que va ser fiscal general adjunta sota l'expresident demòcrata Barack Obama i fiscal general interina sota Trump. La va acomiadar 10 dies després d'assumir el càrrec, després que ella es negués a defensar la seva ordre executiva que prohibeix l'ingrés de persones de països de majoria musulmana als EUA.

contador