bandera-china1

La Xina ha fet pública aquest divendres a través del ministre d'Exteriors una proposta composta de 12 punts per aconseguir el cessament de la guerra a Ucraïna. Aquesta proposta arriba el dia que es compleix el primer aniversari del començament de la invasió russa.

Tot i això, la proposta no aclareix com es dividiria el territori aconseguit per Rússia fins ara, per la qual cosa no sembla que hagi d'aconseguir excessiva acceptació per part de Kíev o els seus aliats. Aquests serien els 12 punts del pla de la Xina, recollits per Bloomberg i CNN:

1. Respectar la sobirania dels països. Tot i demanar que la sobirania, entesa com la "independència i integritat territorial de tots els països" es mantingui intacta, el gegant asiàtic no ha fet una declaració clara sobre com s'hauria de respectar la sobirania d'Ucraïna en aquesta situació. Ucraïna, per part seva, exigeix la retirada completa de les tropes russes de tot el seu territori, incloent-hi Crimea, que va ser annexionat a Rússia de forma unilateral el 2014.

2. Abandonar la mentalitat de la Guerra Freda. Aquest punt serveix la Xina per criticar els Estats Units i tot el bloc Atlàntic, ja que "la seguretat d'una nació no s'hauria d'aconseguir a través de l'expansió d'unions o blocs militars", i afegeix que la preocupació de la resta de països ha de ser "seria i abordada adequadament".

3. Cessar en les hostilitats, cosa que actualment afavoriria Rússia en permetre a les seves tropes mantenir-se als territoris que actualment controlen.

4. Reprendre les converses de pau en què la Xina s'ofereix a ser-hi present i tenir "un rol constructiu", ja que "el diàleg i la negociació són forma viable" d'aconseguir un avenç a Ucraïna. En aquest punt, el ministre d'Exteriors rus, Sergei Lavrov, ha aclarit que Moscou no cedirà abans les peticions de retirada ucraïneses.

5. Resoldre la crisi humanitària, per a la qual cosa s'ofereix per “contribuir a superar la crisi” que ha provocat la mort de milers de persones.

6. Protegir civils i presoners de guerra. Rússia ha estat acusada per l'OTAN, Ucraïna i altres organitzacions internacionals de tenir com a objectiu els civils, però sempre ha negat aquests fets.

7. Mantenir segures les plantes nuclears, cosa sobre la qual la Xina sempre ha expressat la seva preocupació. També ha reiterat la seva oposició a utilitzar armes nuclears. Rússia i Ucraïna s'han culpat mútuament per bombardejos esporàdics als voltants de Zaporiuia, la central atòmica més gran d'Europa.

8. Reduir els riscos estratègics, i després ha reafirmat que l'ús d'armes nuclears és una línia vermella clara per al seu país, com també va reiterar al canceller alemany Olaf Scholz al novembre.

9. Facilitar l'exportació del cereal. Aquest fet ha impulsat l'escalada de la inflació globalment, tot i que la Xina ha pogut evitar-la en gran mesura. L'any passat es va assolir un acord històric per reobrir alguns ports ucraïnesos per a les exportacions d'aliments vitals, però els comerciants i les autoritats ucraïneses diuen que Rússia ralenteix a propòsit el ritme dels enviaments.

10. Aturar les sancions unilaterals i el control de països estrangers, cosa a què la Xina sempre s'ha oposat. És una crítica directa als Estats Units i als 37 països aliats que han executat diferents sancions des del començament de la guerra.

11. Mantenir l'estabilitat de les cadenes de subministraments i els industrials. La Xina fa temps que denuncia una estratègia per part dels Estats Units per privar-los de tecnologia avançada. Pequín ha pressionat França, el Japó, els Països Baixos i Corea del Sud per intentar contrarestar l'estratègia de la Casa Blanca.

12. Promoure la reconstrucció després del conflicte i ajudar Ucraïna en aquesta reconstrucció, cosa que rondarà el trilió de dòlars quan sigui el moment de fer-ho, de manera que "la Xina està preparada per tenir un paper constructiu en aquest esforç".

contador