jair-bolsonaro-prend-ses-fonctions-a-la-presidence-du-bresil

El nou president del Brasil, Jair Bolsonaro, ha promès aquest dimarts "protegir" la democràcia brasilera alliberant-la de les "amarres ideològiques", alhora que ha ratificat algunes de les seves promeses electorals, com "combatre la ideologia de gènere" i "posar en valor les tradicions judeo-cristianes".

El líder ultradretà s'ha convertit en el nou president del Brasil en una solemne cerimònia celebrada al Congrés Nacional, a Brasília, durant la qual tant ell com el seu vicepresident, Hamilton Mourao, han promès protegir la Constitució i les lleis, segons informa la premsa local.

En les seves primeres paraules com a cap d'Estat, ha indicat que la seva prioritat serà "protegir i donar vigor a la democràcia brasilera", després d'una sèrie de governs que ha qualificat d'"irresponsables" perquè -segons la seva opinió- van conduir el gegant sud-americà "a la major crisi ètica, moral i econòmica de la seva història".

"Tenim una oportunitat única de rescatar el nostre país i l'esperança dels nostres compatriotes (...) Anem a unir el poble i a posar en valor les famílies i les tradicions judeo-cristianes. Brasil tornarà a ser un país lliure d'amarres ideològiques", ha afirmat.

En la seva opinió, "el biaix polític" és el que va convertir l'Estat brasiler en "ineficient i corrupte", per la qual cosa s'ha marcat com a objectiu acabar amb aquesta parcialitat ideològica fent "reformes estructurals que seran essencials per a la salut financera i la sostenibilitat dels comptes públics".

Com a mesures concretes, ha reiterat que acabarà amb "la ideologia de gènere" a les aules per preparar els alumnes per al mercat de treball, no per a la militància política, i ha confirmat la seva intenció de combatre la corrupció i la violència.

Bolsonaro ha reconegut que serà "un treball ardu", però ha confiat que comptarà amb el suport dels brasilers. "El Brasil iniciarà un nou capítol de la seva història en què tornarà a ser vist com un país fort i puixant (...) Brasil per sobre de tot i Déu per sobre de tots", ha tancat.

BRASIL, "LLIURE DE SOCIALISME"

A continuació, Bolsonaro, acompanyat per la seva dona, Michelle, s'ha dirigit al Palau de Planalto, seu del govern, per designar oficialment els seus 22 ministres, els noms dels quals s'ha avançat durant les últimes setmanes a través de xarxes socials; rebre la banda presidencial del seu antecessor, Michel Témer; i donar un discurs dirigit a la nació.

Durant aquesta segona intervenció, ha proclamat que "Brasil ha estat alliberat del socialisme" gràcies a la seva victòria. "Aquesta és la nostra bandera, que mai serà vermella. Només es tenyirà de vermell per la nostra sang, si cal, per mantenir-la verd i groga", ha declarat.

També ha declarat la fi de la "correcció política". Així, ha exalçat que ha format un govern "sense conxorxes". "Un equip tècnic per transformar el nostre Brasil", ha emfatitzat. Entre els seus ministres destaquen Sergio Moro, responsable de Justícia i Seguretat, i Paulo Guedes, el seu 'guru' econòmic.

Bolsonaro ha posat èmfasi en la necessitat d'"acabar amb el biaix ideològic" i en aquest sentit ha considerat "urgent" eliminar "la ideologia que protegeix els criminals i criminalitza policies i militars", "desburocratitzar" el país i esmenar les relacions internacionals. "Anem a restablir l'ordre", ha promès.

EXPECTACIÓ INTERNACIONAL

Els actes protocol·laris han continuat al Palau de Itamaraty, que acull el Ministeri d'Exteriors, on ha donat una recepció oficial als emissaris internacionals. D'acord amb la Cancelleria, a la presa de possessió han assistit 10 caps d'Estat i de Govern, incloent-hi el president bolivià, Evo Morales.

"Acompanyem en la seva possessió el germà president, Jair Bolsonaro, amb la convicció que les relacions Bolívia-Brasil tenen arrels profundes de llaços de germanor i complementarietat dels nostres pobles", ha escrit en Twitter el líder indígena.

Morales és l'únic representant de l'anomenada corrent bolivariana perquè Bolsonaro va retirar la invitació que l'anterior govern de Michel Témer havia formulat al veneçolà Nicolás Maduro, el nicaragüenc Daniel Ortega i el cubà Miguel Díaz-Canel per considerar-los "dictadors".

El president nord-americà, Donald Trump, ha enviat el seu secretari d'Estat, Mike Pompeo, però l'ha felicitat a través de Twitter. "Els Estats Units està amb tu!", ha dit i ha confirmat una proximitat entre els dos presidents que arriba també a les seves agendes de govern.

De fet, Bolsonaro ha anticipat aquests mesos que traslladarà l'Ambaixada del Brasil a Israel de Tel Aviv a Jerusalem, imitant els passos dels Estats Units. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha estat un altre dels assistents a la presa de possessió.

Noticias relacionadas

contador