biden despacho nueva

El president dels Estats Units, Joe Biden, té l'"esperança" que hi hagi un alto el foc a la Franja de Gaza la setmana que ve, tot i que Hamàs ha advertit que encara estudia la proposta.

"El meu assessor de Seguretat Nacional em diu que estem a prop, però encara no ho hem aconseguit. La meva esperança és que dilluns que ve tinguem un alto el foc", ha dit durant un acte de campanya a Nova York. Unes declaracions que no han estat exemptes de polèmica, en ser pronunciades mentre el president nord-americà es menjava un gelat.

L'assessor de Seguretat Nacional de Biden, Jake Sullivan, ja havia avançat aquest diumenge en una entrevista a CNN que els Estats Units, Israel, Egipte i Qatar havien aconseguit un acord sobre "les línies bàsiques" per facilitar un alto el foc a la Franja de Gaza i l'intercanvi d'ostatges israelians per presoners palestins.

Així mateix, Biden també ha afirmat a la cadena NBC que Israel cessarà les seves operacions militars durant el Ramadà. "S'acosta el Ramadà i els israelians van acordar que no participarien en operacions durant el Ramadà, per donar-nos temps de treure tots els ostatges" ha declarat.

Tot i això, les negociacions entre representants d'Israel i Hamàs, amb la mediació d'Egipte i Qatar, continuen i des de l'organització palestina consideren que les paraules de Biden sobre un alto el foc són "prematures".

"L'assumpte més important és la retirada de les tropes israelianes, i no està clarament establert, cosa que retarda que s'arribi a un acord", han dit fonts de Hamàs a Reuters.

En base a aquesta informació, la proposta contempla 40 dies de treva. Les milícies palestines alliberarien 40 ostatges, incloent-hi dones, menors de 19 anys o més grans de 50, i malalts, a canvi de l'excarceració de 400 presos palestins, en una proporció d'1 a 10.

Al mes de novembre passat ja es va aconseguir una treva temporal a la guerra que va durar aproximadament una setmana i 240 palestins van poder ser alliberats a canvi de 105 ostatges segrestats per Hamàs.

Des del 7 d'octubre, els atacs israelians han matat 29.878 palestins i n'han ferit 70.215. Aquell dia, un atac de les milícies de Hamàs va acabar amb la vida de 1.200 persones en territori israelià i més de 200 en van ser segrestades, més d'un centenar de les quals han estat alliberades.

contador