ep michel barnier representantela union europeala negociacionbrexit
CONGRESO

El negociador cap de la Unió Europea, Michel Barnier, ha anunciat aquest dijous en una entrevista a la BBC que estaria disposat a abordar possibles acords alternatius al delicat assumpte de la frontera irlandesa. Un dels grans cavalls de batalla dins del Parlament britànic i un dels grans esculls pel qual es va rebutjar fins a tres ocasions l'acord per al Brexit aconseguit per l'encara primera ministra, Theresa May, i els seus homòlegs comunitaris.

Tant Barnier com el primer ministre d'Irlanda, Leo Varadkar, han mostrat la seva predisposició per a estudiar acords alternatius per a la frontera irlandesa. El mandatari irlandès ha assegurat que existeixen “algunes formes d'evitar una frontera dura” i que el Govern irlandès està disposat a escoltar propostes.

L'optimisme despertat per aquestes afirmacions es trunca alhora amb altres declaracions de Barnier en la mateixa entrevista, en incidir que no hi haurà una renegociació de l'acord de sortida.

AMENACES DEL BREXIT

Barnier va assegurar que no el sorprenen les amenaces sobre la possibilitat d'un Brexit sense acord, al mateix temps que ha subratllat que Regne Unit hauria d'afrontar les conseqüències d'aquest escenari.

"Crec que el costat britànic, que està ben informat, és competent i sap la forma en què treballem en el costat de la UE, sabia des de molt al principi que nosaltres mai ens hem vist impressionats per amenaces així", ha explicat. "No és útil usar-les".

Barnier va insistir que l'acord de retirada "és l'únic camí per a sortir de la Unió Europea d'una manera ordenada". Per part seva, el primer vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans, ha assegurat a la BBC que els ministres britànics "estaven donant tornades com a idiotes" quan van arribar a negociar el Brexit en 2017 i que es va veure sorprès per la forma de negociació dels britànics en un moment en què esperava una brillant actuació.

Noticias relacionadas

contador