ep el presidente de argentina alberto fernandez y el ministro de economia martin guzman
PRENSA PRESIDENCIAL ARGENTINA

l'Argentina ha allargat aquest dilluns el termini per negociar amb els seus creditors fins al 12 de juny i podria millorar la seva oferta de reestructuració del deute més recent, després que alguns inversors van considerar insuficient una proposta presentada anteriorment.

El Govern està avaluant "ajustos addicionals" a la seva oferta "amb la finalitat de maximitzar el suport dels inversors sense comprometre els seus objectius de sostenibilitat del deute", va dir en un comunicat. "Estem treballant en les esmenes finals a l'oferta, però el marge que queda per a l'ajust és escàs", va dir el ministre d'Economia, Martin Guzmán, per separat, i va afegir que el termini es prorrogaria novament després que es modifiqui l'oferta per donar temps a l'acord final.

El govern està intentant renovar uns 65.000 milions en bons que es tornen insostenibles per una llarga recessió i una caiguda de la moneda. l'Argentina ja es troba en 'default' després d'haver-se perdut una extensió de pagament d'interessos el 22 de maig.

L'oferta actual va rebre el suport del Fons Monetari Internacional, que va dir el dilluns que posaria al país en un camí de gestió del deute sostenible i que l'Argentina tenia poc espai per fer millores. "Només hi ha un abast limitat per augmentar els pagaments als creditors privats i encara així complir amb els llindars de deute i servei del deute", va dir un comunicat del FMI.

La impossibilitat d'arribar a un acord integral després de la fallida de 2001 va conduir a una crisi que va abocar milions d'argentins de classe mitjana a la pobresa, i va provocar anys de regateig amb els tenidors de bons als tribunals dels EUA. El govern vol evitar arribar a aquests extrems, tenint en compte que, a més, l'economia del país s'està veient afectada per la pandèmia de coronavirus.

"Els tenidors de bons han mostrat molta flexibilitat per fer una oferta sostenible a l'Argentina", va dir Dennis Hranitzky, assessor legal d'un grup de creditors que manté un deute que ja va ser reestructurat en relació amb l'incompliment de 2001 de l'Argentina.

"Depèn de l'Argentina mostrar un desig seriós de tancar la bretxa restant", va dir en un comunicat, i va agregar que "l'FMI sembla estar intentant facilitar un acord".

Durant el cap de setmana, el Govern va reafirmar el seu suport al ministre d'Economia i cap de Gabinet, Santiago Cafiero, i va qualificar com a "excel·lent negociació" les converses mantingudes pel titular d'Economia per reestructurar 68.000 milions de dòlars (60.000 milions d'euros).

El 21 de maig, l'Administració argentina va allargar el termini de negociació amb els creditors de deute privat, que vencia el 22 de maig, fins al 2 de juny, la qual cosa va situar l'Argentina en un 'default selectiu' en no cobrir venciments per 503 milions de dòlars (451 milions d'euros) en tres bons.

Cal assenyalar que en aquest procés de reestructuració no hi són inclosos els 56.300 milions de dòlars (50.581 milions d'euros) que el Fons Monetari Internacional (FMI) va concedir a l'anterior govern de Macri el 2018.

La reestructuració del deute ha estat una de les prioritats del Govern de Fernández des que va assumir el poder el 10 de desembre, després de la crisi desfermada al 2018, quan l'Argentina va ser a tocar del cessament de pagaments.

Noticias relacionadas

contador