• Per veure dos mesos consecutius de reemborsaments, cal remuntar-se fins al gener i febrer de 2016
cbbajistamiedo1 short1

El pànic de setembre en els fons es perllonga l’octubre. Els fons d'inversió han patit reemborsaments a Espanya per segon mes consecutiu. L'octubre, les sortides netes de diners arriben als 175 milions, segons l'avanç mensual d'Inverco.

Després de 30 mesos seguits captant diners, els fons van patir el setembre el seu primer revés, amb reemborsaments nets de 297 milions. L'octubre, la xifra és un 40% inferior, però la veritat és que es mantenen les pors dels inversors pel seu estalvi a llarg termini a causa de les caigudes de borsa generalitzades, cosa que els fa estar en liquiditat o en altres productes financers de menor risc.

Per veure dos mesos consecutius de reemborsaments nets al sector espanyol de fons, cal remuntar-se fins al gener i febrer de 2016, quan les borses van caure presa del pànic per una nova recessió global i una forta desacceleració del creixement de la Xina.

Des de desembre de 2012, moment en què la indústria de fons va començar a remuntar-se després dels pitjors anys de la crisi, els fons només han tingut reemborsaments nets en cinc ocasions: el setembre de 2015, després de la devaluació del iuan i la gran correcció dels parquets xinesos l'agost d'aquest any, als esmentats gener i febrer de 2016 i, a l'actualitat, l setembre i octubre de 2018.

Així, l'octubre, el patrimoni dels fons ha retrocedit en un 2,6% (en gairebé 7.000 milions d'euros), fins als 265.734 milions en actius sota gestió.

Malgrat el mal comportament dels mercats el 2018, els fons acumulen 11.680 milions de subscripcions netes l'any. Però, precisament, les caigudes borsàries estan neutralitzant l'esforç comercial de les xarxes, ja que, a la pràctica, l'increment patrimonial real dels fons és de poc més de 2.600 milions durant els deu primers mesos.

Noticias relacionadas

contador