• La inversió de més de 60 milions d'euros és la més important de l’azValor Internacional
  • La companyia dels excompanys de García Paramés en Bestinver es llança així per una tecnològica, cosa que no solen fer els gestors 'value'
azvalor
D'esquerra a dreta, els socis fundadors d'azValor Beltrán Parages, Álvaro Guzmán de Lázaro i Fernando Bernad

Les tecnològiques també poden ser 'value'. Fins i tot les més grans, com és el cas d’Alphabet, que cotitza en màxims històrics amb una capitalització borsària de més de 650.000 milions de dòlars –a prop de 600.000 milions d'euros- només superada per Apple. La matriu de Google s'ha convertit en la principal inversió d’azValor.

  • 156,01$
  • 0,35%
  • 626,91$
  • 2,56%

La gestora és un dels principals referents de la filosofia 'value' a Espanya. És a dir, comprar companyies que per fonamentals estan infravalorades pel mercat. Un estil en el qual tradicionalment no han encaixat les tecnològiques. "Ni Facebook, ni Google, ni cap companyia que tingui més de 15 anys de vida m'interessa", va assegurar Francisco García Paramés, fundador i director d'inversions de Cobas AM, durant la presentació del llibre Invirtiendo a largo plazo. "Hi ha una frase de Warren Buffett que resumeix això: 'Encantat que la NASA faci viatges a Mart i Elon Musk (CEO de Tesla) faci moltes coses. Jo els aplaudiré ferventment però em quedaré com a espectador'. I nosaltres, el mateix. Ens agrada la seva feina, però per ara en serem espectadors", ha afegit. No obstant això, Buffett ha comprat accions d'Apple durant els últims mesos.

Paramés va ser l’'alma mater' de Bestinver durant 25 anys, un període en què va ser el propulsor de la filosofia 'value' entre els inversors a Espanya i en el qual va treballar amb Álvaro Guzmán de Lázaro, Fernando Bernad i Beltrán Parages, ara rivals amb azValor. Les carteres internacionals de Cobas i azValor s'han creuat a Corea del Sud amb Hyundai o Samsung, però divergeixen profundament en tecnologia.

El fons de renda variable global d’azValor ha incorporat una novetat amb les accions d’Alphabet. Amb elles ha realitzat una forta inversió de més de 70 milions d'euros que suposa un 6,5% del patrimoni del fons que supera els 1.080 milions. "Hem considerat que és millor tenir una part del fons en Alphabet que en efectiu pel seu potencial", resumeix Álvaro Guzmán de Lázaro, gestor i CEO d’azValor, durant una de les ponències de la Conferència d'Inversions de Morningstar.

Guzmán de Lázaro: “Hem considerat que és millor tenir una part del fons en Alphabet que en efectiu pel seu potencial"

L'executiu ha reconegut que actualment és difícil trobar valor al mercat i, com és habitual, ha criticat des de la seva visió de la teoria austríaca de l'economia les polítiques ultraexpansives dels bancs centrals per "la seva distorsió". Preguntat sobre la matriu de Google que dirigeixen Larry Page i Serguei Brin, ha destacat el paper dominant del cercador en publicitat, "canvia cada dia l'algoritme" i la capacitat de generar nous ingressos davant el volum milionari d'usuaris que tenen les aplicacions d’Alphabet.

GUZMÁN ES DESMARCA DELS SEUS COMPETIDORS

La tecnològica, de fet, suposa una ruptura amb la resta de gestors que seleccionen empreses infravalorades. Entre els majors fons competidors, per patrimoni i estil, l'absència és generalitzada: els productes de borsa internacional de Bestinver, Cobas o Magallanes coincideixen en no tenir cap de les grans tecnològiques nord-americanes.

Alphabet puja en borsa un 22% el 2017 i un 33% durant els últims 12 mesos. Els seus múltiples, en un primer cop d'ull, no conviden a pensar que estigui infravalorada. El PER (vegades que es recull el benefici per acció en el preu) és de 30,8 vegades, segons les dades de FactSet. És a dir, molt per sobre de la mitjana històrica entre 15 i 20 vegades de Wall Street. El preu respecte al valor en llibres de la companyia és de 4,4 vegades.

Metagestión: "Si mires aquestes dades mai entraràs en aquestes empreses. Però si els ajustes, veus potencial i marge de seguretat"

"Si mires aquestes dades mai entraràs en aquestes empreses. Però si els ajustes, veus potencial i marge de seguretat", explica Carlos Bellas, responsable de desenvolupament de negoci de Metagestión. De fet, entre les gestores 'value' azValor no ha estat la primera en incorporar una de les grans tecnològiques de Wall Street, ja que Metagestión en té diverses en cartera, com ara Microsoft, Oracle, Yahoo! o PayPal a més de Google .

Tot i que la gestora pot presumir de liderar el rànquing de rendibilitat a 25 anys en borsa espanyola, té menys patrimoni que la resta de firmes del mateix estil d'inversió com ara azValor, Bestinver o Cobas. El fons Metavalor Internacional té un patrimoni de 48 milions d'euros i el pes d’Alphabet és del 3,9%. És a dir, prop de 2 milions d'euros.

Bellas, a més, va escriure al costat de Vladyslav Marc Negay 'El petit gran llibre del Value Investing', en què analitza el modus operandi dels gestors més cèlebres, entre ells Paramés. I reconeix que, en general, "els gestors espanyols no s'han fixat en les tecnològiques, però és inevitable i a totes les empreses els afecta la tecnologia", sosté. "Alphabet està posicionada per continuar generant disrupcions en diferents indústries, gràcies a comptar amb un negoci difícilment atacable per les seves enormes efectes de xarxa i una escala que li permet invertir en les tecnologies que canviaran el nostre futur", explica Javier Ruiz, director d'inversions de Metagestión en una carta als clients.

En el cas de Metagestión explica que inverteixen en tecnològiques que tinguin barreres d'entrada per les seves avantatges competitives. Una filosofia que comparteix Pat Dorsey, exdirector d'anàlisi de Morningstar i fundador de Dorsey Asset Management. L'expert, en una entrevista amb 'Bolsamanía', precisament posa Google, al costat d’espanyoles com Inditex o Amazon, com a exemple d'empreses que encaixen en la seva filosofia: "És un cas d'inversió 'value', però el valor no està en el balanç o en la seva tecnologia, sinó que l'usa molta gent i en la capacitat de generar més ingressos com amb Google Maps o en el fet que amb Google News és un mitjà de comunicació".

Dorsey, a més, creu que hi ha altres empreses com ara Amazon amb important valor. "La clau és entendre que la tecnologia no és un avantatge competitiu, perquè generalment es pot replicar i cada vegada hi ha més i millors enginyers. L'avantatge competitiu està en que hi ha empreses les aplicacions de les quals fa servir molta gent, desenvolupament o producte que desenvolupen amb la seva tecnologia, com passa amb Google, Amazon i Visa ", argüeix Dorsey. "Estic d'acord amb alguna opinió que hi ha negocis difícils d'analitzar, com els semiconductors o la biotecnologia. Però aplicar-lo per la tecnologia en general, no té sentit", afegeix.

Noticias relacionadas

contador