• Cinc fons d'inversió d'accions de gran capitalització superen amb comoditat l'índex
  • El més destacat és un producte d'NN Investment Partners, amb apostes com BNP, Vodafone o ArcelorMittal
Warren_Buffett_2

L'estil d'inversió 'value' torna a copar titulars a Espanya amb el retorn de Francisco García Paramés. Una metodologia que té el seu origen en les conviccions de Benjamin Graham, i que va popularitzar Warren Buffett. Un dels objectius és reduir en la major mesura possible la possibilitat de pèrdues, la qual cosa aconsegueixen diversos fons d'inversió aquest any.

"L'estil valor és superior a la resta d'estratègies, perquè la majoria de fons value solen caure menys que els seus competidors en mercats baixistes, aconseguint preservar i recapitalitzar-en major proporció en mercats alcistes", explicava a Bolsamanía Iván Martín, president de Magallanes, recordant així els ensenyaments dels mestres d'aquesta filosofia d'inversió.

Entre aquests mestres hi ha Warren Buffett, l'Oracle d'Omaha i amo de Berkshire Hathaway. I també, a nivell local, Francisco García Paramés, que ha tornat a posar en el focus l'estil 'value' en tornar a la indústria amb l'anunci del llançament d'una nova gestora, dos anys després de la seva sortida de Bestinver.

L'MSCI Europe Value, índex compost d'una cistella d'accions que reuneixen característiques 'value', cau un 5% en l'acumulat de l'any. Un resultat que contrasta amb el retrocés del 9% de l'Euro Stoxx.

En la categoria de fons d'inversió de renda variable europea amb empreses de gran capitalització i caire 'value' hi ha dos en positiu, segons les dades de Morningstar: el Mandarine Valeur de la gestora francesa Mandarine Gestion, amb una rendibilitat del 4,8% , i l'NN European Equity Opportunities, un producte de NN Investment Partners (la gestora d'ING), amb un 0,4%.

El primer fons, gestionat per Marc Reanaud i per Yohan Salleron, té entre els seus principals apostes al banc francès BNP Paribas, l'operadora britànica Vodafone, la minera també britànica Anglo American. A més, dues companyies del sector productes bàsics copen les cinc primeres posicions, la metal·lúrgica espanyola ArcelorMittal i la cimentera alemanya HeidelbergCement.

L'altre producte, l'NN European Equity Opportunities, té entre les seves cinc apostes més importants noms propis diferents. La cartera del vehicle gestionat per Alex van der Laan i Huub Van der Riet té la seva major exposició a dues firmes suïsses: el conglomerat d'alimentació Nestlé i la farmacèutica Novartis. A més, té fortes inversions en accions del hòlding catalogat com a consum defensiu Unilever, la farmacèutica amb seu a Dublín Shire, i la tabaquera britànica British American Tobacco.

Entre els cinc millors fons de la categoria el 2016, encara que amb pèrdues superant amb comoditat l'índex, també hi ha el RobecoSAM Sustainable European Equities, el Value Spotlight Fund de State Street, i el Brandes European Value Fund de la gestora irlandesa Brandes Investment Partners.

Comptant les cinc principals inversions d'aquests tres fons, hi ha tres títols que es repeteixen amb els anteriors productes: Nestlé i Unilever, al RobecoSAM Sustainable European Equities, mentre que la farmacèutica francesa Sanofi apareix en aquest últim fons i en el Brandes European Value.

El producte de Robeco aposta també pel grup suís del sector de la salut Roche Holding, i pel banc suec Nordea Bank. En el cas del fons de State Street, les seves posicions més forts són bancs com Barclays, Credit Suisse i Société Générale, a més d'empreses del sector materials bàsics com el grup holandès Koninklijke i la firma alemanya Basf.

Finalment, en la cartera del Brandes European Value, segons les dades recopilades per Morningstar, juntament amb Sanofi apareixen la companyia de serveis públics francesa Engie (abans GFD Suez), la farmacèutica britànica GlaxoSmithKline, i la petroliera també britànica BP i l'energètica italiana Eni.

contador