• "Amb l'estil value es cau menys en mercats baixistes aconseguint preservar i recapitalitzar-se en major proporció en mercats alcistes"
  • El fons Magallanes Iberian Equity és el producte que més alfa genera en un any fins el juny, i entre els que més rendibilitat tenen entre gener i agost
ivan martin magallanes

El fons Magallanes Iberian Equity és una de les grans estrelles de la indústria el 2016. El vehicle de la gestora que lidera Iván Martín s'ha posicionat com el qual crea més valor en la seva categoria, i està entre els millors en rendibilitat. La clau d'aquest èxit, assegura el president de la gestora Magallanes Value Investors a Bolsamanía, és implementar la filosofia value o valor. És a dir, invertir en empreses amb capacitat de generar valor a llarg termini.

L'estil valor és superior a la resta d'estratègies, degut a que la majoria de fons value solen caure menys que els seus competidors en mercats baixistes

“No concebem una inversió en renda variable si no és a llarg termini”, assegura Martín. “En aquest sentit, l'estil valor és superior a la resta d'estratègies, a causa que la majoria de fons value solen caure menys que els seus competidors en mercats a la baixa, aconseguint preservar i recapitalizarse en major proporció en mercats alcistes”, agrega.

Iván Martín és soci fundador de Magallanes, signatura independent que va impulsar després d'abandonar Santander AM eL 2014. “És en la nostra opinió un gestor experimentat de molt alta qualitat”, escrivien d'ell fa dos anys A Morningstar. Abans d'aterrar en la gestora de Santander eL 2012, va estar A Aviva Gestió i Sabadell Gestió.

Magallanes ha impulsat dos fons, l'European Equity i l'Iberian Equity. El primer gestiona un patrimoni de 105 milions d'euros i el segon de 42 milions, segons les dades de Morningstar. Les estadístiques de Morningstar situen al segon, fons d'accions espanyoles, com a líder destacat en la seva categoria en generació d'alfa, la tornada que s'aconsegueix respecte a la seva benchmark o índex de referència. En aquest cas, el MSCI Spain.

Així, en un any fins el juny, aconsegueix una dada del 18,97%. D'aquesta forma, supera a la majoria dels seus parells. Entre gener i agost genera una rendibilitat del 8,46% enfront del -6,53% que fa promig de la categoria de renda variable espanyola.

Martín reitera en tot moment que l'horitzó temporal d'inversió és de llarg termini, amb una rotació mitjana anual de la cartera del 30%. De fet, la fitxa del fons recomana realitzar la inversió amb un termini d'almenys set anys. “Ens centrem en l'estudi de les empreses, i invertim quan la seva cotització està per sota del que valen i tractem d'abstreure'ns del soroll evitant prendre decisions en curt termini”, assenyala Martín.

Encara que assegura que tracten d'evadir-se de les condicions a curt termini del mercat, reconeix sobre la paràlisi política que seria preocupant “si la situació s'allargués molt més de l'esperat”. Però “afortunadament les empreses espanyoles demostren que sobreviuen als polítics”, matisa.

COM ES SELECCIONEN LES EMPRESES?

El tret principal del nostre criteri en la secció d'empreses és la identificació de companyies el negoci de les quals sigui fàcil d'entendre i cotitzi per sota de la nostra valoració fonamental

Sota aquests criteris, les accions en les quals té més exposició el vehicle són la companyia cellers Barón de Ley (5,1%), l'energètica Gas Natural (4,9%), el grup constructor Inmobiliaria Colonial (4,8%), el fabricant de paper Miquel y Costas & Miquel (4,6%) i el conglomerat portuguès de ciment, cel·lulosa i gestió de recursos naturals Sociedade de Investimento e Gestao (4,3%).

En total, el fons té en cartera 27 valors, en el qual les 10 principals aposten tenen un pes del 43,7% de les inversions, que aconsegueixen al 89,6% del patrimoni. Dos terços de l'exposició és accions espanyoles, i la resta a Portugal. Per grandària de les empreses, el 20% té una capitalització borsària de més de 3.000 milions, el 42,9% entre aquest nivell i els 500 milions, i el 26,2% restant no aconsegueix aquesta xifra.

El sector industrial és el més important per al fons, amb un 22,7% del portfoli, seguit pel sector serveis (17,1%), consum cíclic (9,1%) i energia (8,4%). Destaca l'escàs pes del sector financer, amb el 6,2%: “No hi ha cap tipus d'empresa que tractem d'evitar, però en aquest moment per exemple no tenim bancs”, reconeix.

“El tret principal dins del nostre criteri en la selecció d'empreses és la identificació de companyies el negoci de les quals sigui fàcil d'entendre i cotitzi per sota de la nostra valoració fonamental”, afegeix respecte a la selecció d'empreses el president de Magallanes. En aquest sentit, “estructures organitzatives complexes que dissuadeixen a la majoria dels analistes, empreses fora de moda, en procés de reestructuració, petita i mitja capitalització... són alguns dels atributs característics en la majoria d'empreses en carteres. Valorem a més que tinguin avantatges competitius, que estiguin controlades per famílies o socis fundadors, que no estiguin endeutades, que tinguin caixa i que estiguin gestionades per equips que assignin eficientment el capital”, agrega.

contador