ep imagen de archivo de una vivienda 20220613113303
CAIB

Un de cada cinc espanyols es planteja comprar un habitatge en els propers cinc anys. Aquesta és la principal dada que es dona de l'informe Radiografia del mercat de l'habitatge 2021-2022 publicat aquest dilluns per Fotocasa, una xifra 3 punts percentuals més alta que el febrer del 2021.

Concretament, assenyala el portal immobiliari, un 8% pensa fer-ho en un termini de dos anys (6% en les anteriors previsions de febrer de 2021) i un 14% en un termini de dos a cinc anys (13% al febrer de 2021). Aquestes dades, asseguren, donen compte d'“una confiança més gran en el mercat immobiliari”.

“Al llarg de l'últim any, al mercat de compravenda hi ha hagut un 16% de particulars que, o bé han comprat un habitatge, o bé ho han intentat, encara que no ho hagin aconseguit”, afegeixen. Amb tot, Fotocasa destaca que “hi ha un 84% de particulars més grans de 18 anys a Espanya que no ha mostrat cap interès per la compra en aquest moment”. Així, en aquests moments, les expectatives d'adquisició d'habitatge a Espanya se situen a nivells alts, malgrat respecte a l'agost del 2021 hi ha un lleuger descens.

"Malgrat tot el que s'ha comprat durant l'exercici anterior del 2021 -més de mig milió d'immobles-, vam detectar que encara hi ha hagut una demanda de compra molt latent a la societat", apunta María Matos, directora d'Estudis de Fotocasa. La companyia subratlla que “el gran repte del sector immobiliari és ser àgil i conduir tota aquesta demanda”.

“En el cas de l'habitatge de segona mà, la perspectiva pot ser adversa, ja que l'oferta existent es va reduint de mica en mica. Aquests aspectes contribueixen al fet que el mercat es tensioni i els preus continuïn a l'alça, obligant els ciutadans a posposar la compra d'habitatge més del que volguessin”, afegeix Matos.

Per edats, el 8% de les persones entre 18 i 24 anys que no estan buscant habitatge en propietat es planteja comprar en menys de 2 anys, el doble que el 2021. D'altra banda, a mitjà termini (entre 2 i 5 anys) per fer la compra, la xifra arriba gairebé a un terç: un 29% d'aquest segment d'edat (enfront del 22% del febrer del 2021). “En conjunt, el 37% dels més joves estudia comprar als propers 5 anys”, indiquen.

Així mateix, el 16% de les persones entre 25 a 34 anys que no han realitzat cap acció de compra durant els darrers dotze mesos es planteja adquirir un habitatge durant els propers 2 anys. Xifra que augmenta 10 punts percentuals quan és en un termini mitjà (2-5 anys) fins a assolir el 26%. "En conjunt, el 43% estan plantejant comprar un habitatge", expliquen des de Fotocasa.

Per comunitats autònomes, el portal immobiliari destaca un signe d'estancament més gran a Madrid i Catalunya, alhora que subratlla l'augment al País Valencià i a Andalusia, amb repunts fins al 8% i al 24%, respectivament.

contador