hipoteca portada bien

La principal incertesa en el mercat hipotecari és fins on pot arribar la crisi provocada per la pandèmia del coronavirus. Si fins ara les entitats comprovaven certes dades del sol·licitant, com ara el tipus de contracte i l'estabilitat laboral, per decidir si concedien o no una hipoteca, la Covid-19 ha comportat més cautela. Els bancs estan començant a mirar-se també el sector i l'empresa.

En concret, estudien si el sol·licitant del crèdit hipotecari té risc de quedar afectat per un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) o fins i tot si l'empresa es troba, per exemple, en el sector turístic, el més afectat per la crisi a curt termini. Això comporta que els funcionaris i els empleats estables de grans empreses continuaran sent els menys afectats per una eventual crisi hipotecària, com expliquen des d'Agència Negociadora.

Més enllà de la caiguda "brutal però puntual" en la signatura de noves hipoteques, derivada de la frenada sobtada causada per les mesures de confinament després de la irrupció del coronavirus, el mercat intenta ara preveure quins són els nivells d'atur en els quals la concessió pot registrar una frenada de què podria trigar a recuperar-se. Segons la fintech dedicada a la intermediació hipotecària, i tenint en compte les dades de l'anterior crisi econòmica, el llindar de desocupació perquè la concessió d'hipoteques registri una caiguda persistent se situaria a l'entorn del 20%. Actualment, l'atur a Espanya ronda el 14%.

Superar aquesta xifra suposarà, també, un augment de la morositat, "que es veurà mitigat per les mesures de moratòria aprovades pel Govern", assenyalen, afegint a les seves previsions que s'estendrà la subscripció d'assegurances de protecció de pagaments, "sense que suposin una vinculació obligatòria", segons el que es disposa a la Llei de Crèdit Immobiliari.

D'altra banda, quant als diferencials sobre els tipus d'interès, estimen un "increment important" en cas que la morositat de les carteres creditícies repunti de manera notable.

Noticias relacionadas

contador