ep file photo a man stands next to the logo of spains banco popular during the banks results
SERGIO PEREZ - Archivo

El 28 d'agost va complir el termini de prescripció perquè els afectats del Banc Popular que van adquirir accions en el mercat secundari emprenguessin accions de responsabilitat. No obstant això, encara no està tot perdut. Encara poden exigir reclamacions per danys i perjudicis i recuperar el valor de la seva inversió.

Els accionistes que van comprar accions de Banc Popular al marge de les ampliacions de capital de 2012 i, especialment, 2016, tenien la possibilitat d'exercir accions fins al 7 de juny, atès que el període de prescripció és de tres anys. Però les circumstàncies excepcionals per la pandèmia de Covid-19 van allargar el termini 82 dies, fins a finals d'agost. No obstant això, "aquesta prescripció no suposa que aquest grup d'afectats hagi perdut tota possibilitat d'optar a la recuperació del valor de la seva inversió. Encara podrien exigir reclamacions per danys i perjudicis, fonamentades en l'article 1101 del Codi Civil que regula la responsabilitat contractual", assenyalen des de Asufin.

Expliquen que, per a aquesta mena de reclamació judicial, el termini de prescripció és més dilatat, cinc anys, a excepció de Catalunya, on la prescripció és de 10 anys. En aquest cas, el punt d'inici per al còmput de la prescripció d'aquesta reclamació per danys i perjudicis és la data de resolució de Banc Popular i, per tant, els accionistes perjudicats que en el seu moment van adreçar-se al mercat secundari continuen tenint temps de plantejar les seves reclamacions.

Com detallen des de Rúa Advocats, el termini per reclamar és diferent en funció de les accions adquirides en l'ampliació de capital de 2012 i 2016 i els títols comprats fora d'aquestes. En el primer dels casos, els afectats poden exercitar una acció de nul·litat per error com a vici de consentiment, el termini del qual és de quatre anys, per la qual cosa venç el 28 d'agost de 2021.

L'associació d'usuaris financers recorda que aquests accionistes tenen també al seu abast la reclamació en concepte de danys i perjudicis, tal com succeeix amb aquells van adquirir accions al mercat secundari i amb idèntics terminis de prescripció als descrits en el punt anterior. Per tant, "per a aquest nombrós grup d'accionistes que van veure volatilitzar-se el valor d'unes inversions motivades per la informació falsejada facilitada per l'entitat encara hi ha temps per a iniciar, si no ho han fet encara, les accions judicials pertinents per a obtenir la devolució del que van invertir".

No obstant això, Unive Advocats considera que aquells accionistes que van adreçar-se al mercat secundari no poden exercitar l'acció de responsabilitat de l'art. 1.101CC perquè la relació que uneix a l'inversor amb Banc Popular (actual Santander) no és contractual, per la qual cosa només calia exercitar l'acció de responsabilitat per no publicar al mercat informació fidedigna sobre la seva situació financera, per la qual cosa, tret que haguessin interromput el termini de prescripció mitjançant una reclamació extrajudicial, l'única opció que els quedaria per intentar d'eixugar les seves pèrdues seria a través del procediment penal que es va iniciar després de la resolució de Banc Popular i que es tramita en l'actualitat davant l'Audiència Nacional.

Durant l'any passat, el 86% de les 142 sentències que es van dictar contra Banc Popular van donar la raó totalment o parcialment a l'inversor, segons les dades recollides en un informe dut a terme per Fieldfisher Jausas, que detalla que existeix un criteri unànime dels tribunals respecte a que les compres efectuades al mercat primari són anul·lades per error en el consentiment.

Per contra, pel que fa a les compres al mercat secundari, es distingeix entre si es van fer abans o després de l'ampliació de capital. Si és després de l'ampliació de capital, la tendència de la jurisprudència és apreciar l'acció de responsabilitat per falsedat del fulletó, mentre que per a les compres anteriors a 2016 se sol decretar l'acció de responsabilitat per emetre informació patrimonial defectuosa.

Noticias relacionadas

contador