• La referència hipotecària està en nivells negatius des de febrer de 2016
ep como cambiarcondicionesuna hipoteca calculadoracasajuguete
PIXABAY

L'euríbor a 12 mesos segueix a la seva. I la seva és polvoritzar els seus mínims històrics un mes rere l'altre. Al setembre, la seva mitjana mensual llançarà un altre registre sense precedents, de nou per sota del 0%, que és on la referència hipotecària 'viu' des de començaments de 2016.

En concret, la mitjana mensual, que és la que es té en compte en les revisió de les condicions hipotecàries, se situarà al -0,168%, de manera que, seguint el costum dels últims temps, deixarà vell el rècord del mes anterior , el -0,156% marcat a l'agost. Ja fa 13 mesos consecutius que està marcant mínims sense parar, en una seqüència que va arrencar al setembre de 2016 amb una mitjana del -0,057%.

El descens de l'índex hipotecari al setembre propiciarà un nou abaratiment a les quotes. Per a un préstec de 120.000 euros a 20 anys i un diferencial d'un punt percentual sobre l'euríbor, l'estalvi rondarà els 6 euros al mes a les revisions anuals i de tres euros al mes a les semestrals.

Els descensos cada vegada són més residuals, ja que els retrocessos mensuals també són més ajustats cada vegada, però el més rellevant és que l'euríbor continua abaratint les quotes, encara que sigui de manera limitada, quan sembla que ja no tenia marge per fer-ho. I, sobretot, sense oblidar que es troba en territori negatiu, és a dir, per sota del 0% - des de febrer de 2016, quan fins a l'esclat de la crisi la seva mitjana no havia baixat del 2%. De fet, la seva mitjana històrica segueix per sobre d'aquest nivell.

A L'ESPERA DEL BCE

El nou mínim de l'euríbor es produeix a l'espera que el Banc Central Europeu (BCE) ofereixi les primeres pistes sobre les seves intencions a l'hora de començar a retirar els estímuls monetaris a l'Eurozona. Durant l'última reunió, celebrada al començament de setembre, l'entitat presidida per Mario Draghi va avançar que donaria més informació sobre la reducció gradual ('tapering') del seu programa de compra d'actius (APP) durant el seu següent conclave monetari, que tindrà lloc el 26 de octubre.

Tot indica que el BCE anunciarà un calendari per començar a rebaixar l'APP. Dotat actualment amb 60.000 milions d'euros al mes, les empreses d'inversió esperen que el redueixi fins als 40.000 milions durant la primera meitat de 2018 i fins als 20.000 milions durant la segona. En paral·lel, podria emprendre una limitada pujada dels tipus de dipòsit, situats des de març de 2016 al -0,40%, i preparar el terreny per elevar els tipus d'interès oficials, al 0% també des del març de l'any passat, al final de 2018 o ja el 2019.

Res brusc, per tant. I sempre per aquest ordre: primer el més extraordinari -les compres de actius- i després el més habitual -els tipus-, però tot de manera molt gradual. "Esperem que [els tipus] es mantinguin als nivells actuals durant un període prolongat que superarà amb escreix l'horitzó de les nostres compres netes d'actius", exposa el BCE de manera oficial.

O el que és el mateix, un escenari que il·luminaria un progressiu retorn de l'euríbor cap a cotes positives. La banca, de fet, ja treballa sobre la hipòtesi que l'índex hipotecari superarà el 0% durant 2018.

Noticias relacionadas

contador