ep archivo   la rentabilidad de la vivienda en alquiler en espana se situo en el 634 en el cuarto
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

La pujada dels preus dels lloguers ha fet que l'esforç familiar per llogar un habitatge de dues habitacions arribi al 30% dels ingressos de la llar a Espanya, segons un estudi realitzat per Idealista.

A set capitals el percentatge supera el 30% recomanat, amb Barcelona al capdavant arribant a un 40%. En segon lloc, trobem Palma, on l'esforç arriba al 37% dels ingressos, i completen el podi Madrid, València i Màlaga, totes tres amb un 33%. En quart lloc hi ha Alacant, amb un 32%, i completa la llista Sant Sebastià, amb un 31% del total d'ingressos.

Per sota del 30% tenim Sevilla, on les famílies necessiten dedicar un 29% dels ingressos al lloguer, Las Palmas de Gran Canària i Bilbao, totes dues amb un 28%, Santa Cruz de Tenerife i Cadis, on cal un 27% , i Pamplona, amb un 26%.

Al costat contrari, les capitals on menys esforç han de fer les familiars per pagar el lloguer són Ciudad Real, amb un 15%, Terol, amb un 16%, i el tercer lloc és per a Palència, amb un 17%. La llista de les més econòmiques la completen Ourense, amb un 18% d'ingressos dedicats al lloguer, Jaén, Sòria, Toledo, Càceres, Àvila, Zamora, Melilla i Burgos, totes compartint un 19% del total dels ingressos familiars. Finalment, a Lugo, Osca, Conca, Lleó, Badajoz, Lleida, Oviedo, Ceuta, Saragossa i Còrdova l'esforç familiar ha d'assolir el 20% dels ingressos totals.

Pel que fa a les províncies, Màlaga és on l'esforç ha de ser més gran, amb un 47% necessari per pagar un lloguer, seguida per les Balears, amb un 42%, Barcelona, amb un 37% i Las Palmas i Alacant, ambdues amb un 32%. Continuen la llista Santa Cruz de Tenerife i Madrid, on les famílies hi dediquen un 31% dels ingressos, i València, Sevilla i Navarra, totes tres compartint un 30%. Per sota d'aquest 30% se situarien Guipúscoa, amb un 29%, Granada, on el percentatge arriba al 28%, Cadis i Biscaia, totes dues amb un 27% i Huelva, on l'esforç arriba al 26%. Exactament amb un 25% es troben Girona, Àlaba i Pontevedra.

Finalment, la llista de províncies on menys percentatge d'ingressos s'ha de dedicar al pagament del lloguer la lidera Terol, amb un 16%, seguida per Palència, Lugo, Ciudad Real i León, totes quatre amb un 18%, i Zamora, Osca, Lleida, Sòria i Jaén, on les famílies hi dediquen el 19% dels ingressos. En un 20% dels ingressos se situen Valladolid, Àvila, Burgos, Ourense i Saragossa.

contador