tarjeta revolving credito dinero prestamo

Espanya se situa com el país de la Unió Europea (UE) on el risc d'impagament dels crèdits al consum és més elevat a causa de la baixa qualitat de l'ocupació, amb un alt nivell de treballadors a temps parcial i d'autònoms, segons destaca Moody's. A això s'hi afegeix l'augment de l'atur i la disminució dels ingressos de les llars a conseqüència del Covid-19.

"El sud d'Europa està més exposat a incompliments de pagament per la baixa qualitat de l'ocupació", principalment països com Espanya, on "els alts nivells d'ocupació per compte propi i de curt termini eleven el risc", explica l'agència de qualificació en un informe, que afegeix que, fins i tot sense ser acomiadats, els treballadors per compte propi i els treballadors temporals veuran deteriorats els seus ingressos "més ràpidament". Per contra, veïns europeus com França tenen fonts d'ingressos "relativament més estables, la qual cosa mitiga parcialment el seu major apalancament".

"El grau d'afebliment en el compliment dels pagaments dependrà de l'agudesa i durada de la recessió i l'exposició de les transaccions als prestataris amb més probabilitat d'ingressos interromputs". I aquí, els crèdits al consum es situen com els més afectats per futurs impagaments entre els "múltiples riscos" als quals s'exposen els consumidors europeus per l'expansió del coronavirus.

Encara que Moody's assenyala que les mesura de suport que s'estan implementant des dels governs, com les enfocades a evitar o posposar els acomiadaments "són mitigadors a curt termini per a les finances de les llars i l'economia en general", la "deterioració macroeconòmica introdueix risc a més llarg termini", per la qual cosa "no compensaran completament els riscos dels préstecs" ni el "mal econòmic derivat de les conseqüències del coronavirus". És més, les "efectes negatius" del Covid-19 en l'economia en general "augmentaran la morositat".

Això sí, destaquen que, a diferència de la situació viscuda al 2008, Espanya no se situa entre els països amb un deute més alt a les llars, on destaquen uns altres com Regne Unit o França. Això farà que la recuperació econòmica sigui "més ràpida al 2021 després d'aquesta crisi que l'observada en la recessió de 2008".

Noticias relacionadas

contador